Hlavní obsah

Turisté v USA musejí narychlo měnit plány. Do národních parků ani muzeí je nepustí

Turisté užívající si dovolenou v USA, si musejí improvizovaně vymýšlet náhradní program poté, co bylo v úterý ohlášeno kromě uzavření části vládních úřadů také uzavření amerických národních parků, muzeí či galerií. Vláda nemá z důvodu rozpočtových sporů mezi zákonodárci peníze na běžný provoz. To se dotklo statisíců státních zaměstnanců, miliónů občanů i bezpočtu turistů. Jak dlouho situace potrvá, není jasné.

Foto: Steve Helber, Reuters

Turisté zažívají v USA zklamání. Jejich cestování je omezené.

Článek

Kvůli aktuálnímu ochromení americké vlády muselo jít přibližně 800 tisíc státních zaměstnanců na nucenou neplacenou dovolenou, jiní budou dočasně pracovat bez nároku na mzdu.

Turisté, kteří se v USA zrovna nacházejí, mají v řadě případů pokaženou dovolenou. Nedostanou se tady totiž do 401 národních parků. Ty podle serveru CNBC přijdou o 750 tisíc návštěvníků denně.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Na pevnost Alcatraz se turisté momentálně zblízka nepodívají.

Ti, kteří v parcích zrovna pobývali, byli požádáni, aby hotely a kempy do dvou dnů opustili. Návštěvníci se momentálně nepodívají ani do turistických legend, jakými jsou třeba Socha svobody v New Yorku, budova Kapitolu, Lincolnův památník či Národní památník druhé světové války ve Washingtonu, arizonský Grand Canyon či Alcatraz v kalifornském San Francisku.

Po požáru přišla další pohroma

Zastaven byl provoz také v Yosemitském národním parku, který nedávno bojoval s požárem a zrovna v úterý oslavil své 123. výročí. Dočasně mimo provoz je také národní park Minute Man blízko massachusettského Bostonu i památník Martina Luthera Kinga Jr. v Atlantě.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Uzavření Památníku druhé světové války se ve Washingtonu zúčastnili i někteří veteráni.

Také některé zoologické zahrady, muzea a galerie prozatím uzavřely své brány. Mezi nepřístupnými institucemi je například Národní letecké a vesmírné muzeum ve Washingtonu a Národní muzeum letectva Spojených států amerických u Daytonu v Ohiu. Zet prázdnotou bude i přes 20 amerických vojenských hřbitovů mimo USA.

Cestovatelé se podle dosavadních informací nemusejí obávat výpadků v letecké dopravě. Stejně tak budou nadále fungovat složky bezpečnosti, zdravotní i poštovní služby. Uzavřené nebudou asi státní školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám