Hlavní obsah

V jihoafrické metropoli vyroste devítimetrová socha Nelsona Mandely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Devět metrů vysoká socha prvního jihoafrického černošského prezidenta Nelsona Mandely bude stát ve vládním komplexu v jihoafrické metropoli Pretorii. S odvoláním na oficiální činitele o tom informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Afrikánský památník Voortrekkermonument patří k nejfotografovanějším stavbám Pretorie. V budoucnu si budou turisté fotit i devítimetrovou sochu Nelsona Mandely.

Článek

Postava s rozpaženýma rukama a jednou mírně nakročenou nohou bude zobrazovat mladšího Mandelu tak, jak vypadal deset let po zvolení prezidentem v roce 1994. Nová socha bude odhalena 16. prosince, kdy JAR slaví Den smíření.

Pětadevadesátiletý Mandela, který se stal symbolem boje proti režimu apartheidu, se nyní v domácí péči zotavuje poté, co strávil téměř tři měsíce v nemocnici kvůli dýchacím potížím.

V Pretorii turisté rádi navštěvují také obrovské botanické a zoologické zahrady, které patří mezi jedny z největších na světě. A koho nenadchne velký výběr muzeí ve městě, může vyrazit do světoznámého Krugerova parku, který je z Pretorie velmi snadno dostupný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám