Hlavní obsah

Cestování za úplňku: Dechberoucí podívaná s nebeským průvodcem

Novinky, Klára Fischleinová

Svítí na noční obloze jako bílá perla na černém saténu. Je jen jeden, ale podob má vícero. Řeč je o měsíci v úplňku. Napříč světem se stává uhrančivým nebeským poutníkem, jehož optikou lze na města i přírodu pohlédnout trochu jinak.

Foto: Profimedia.cz

Socha Krista v brazilském Rio de Janeiru při úplňku

Článek
San Francisko

Veselé a barevné San Francisko je jedním z nejproslulejších měst americké Kalifornie. V jeho vyobrazení obvykle nechybějí kopcovité silnice či staré tramvaje, ideálně s pevností Alcatraz v pozadí. Ta stojí osamoceně na ostrůvku za městem. Dříve patřila mezi obávané věznice. Uniknout odsud bylo prakticky nemožné. Přesto se o to někteří pokusili. Většinu takových odvážlivců dozorci chytili, jiní zemřeli a několik těl uprchlíků se dodnes nenašlo. Nejspíš utonuli.

Foto: Profimedia.cz

Zarudlý úplněk v San Francisku

Snad největší „celebritou“ je pro turisty v San Francisku Golden Gate Bridge, most v ústí Sanfranciské zátoky. Přestože by se jeho název dál přeložit jako Zlatá brána, mohutná ocelová konstrukce je červená. Tak trochu krvavý úplněk sem tedy dokonale zapadá.

Washington DC

Také v hlavním městě USA se turistické výpravy střídají rychleji než apoštolové na pražském Staroměstském orloji. Aby ne, k vidění je toho tady víc než dost. Stopy cestovatelů vedou nejčastěji k Bílému domu, Jeffersonově památníku či budově Capitolu. Zajímavou exkurzí je ovšem také návštěva Muzea letectví a kosmonautiky nebo několikapatrové tematicky rozdělené expozice Muzea americké historie.

Foto: Profimedia.cz

Temný úplněk v hlavním městě USA. V popředí Washingtonův monument

Co při výletu do Washingtonu nesmíte přehlédnout, je Washingtonův monument pocházející z konce 19. století. Vysoký bílý obelisk snad ani nelze minout. Je totiž opravdovou dominantou města. Když budete mít štěstí, prohlédnete si jeho obrys v kulaté záři úplňku.

Monument Valley

Spatřit na vlastní oči obrovské skalní útvary údolí Monument Valley v americkém Utahu je snem nejednoho cestovatele. Pískovcoví giganti tady nápadně trčí z ploché země údolí. Fotografové je zvěčňují v různých denních dobách, protože v každém světle jim to sluší trochu jinak.

Foto: Profimedia.cz

Zvláštní úplněk v Monument Valley

Projížďku prašnými cestami Monument Valley, známého z řady amerických dobrodružných filmů, si po poznání dychtící turisté domlouvají s některým z místních indiánů. Pokud si výlet sem pečlivě naplánujete, možná se stanete svědky úplňku hlásícího se o slovo ještě dříve, než stačí zapadnout slunce. V takové chvíli nezapomeňte vytáhnout z batohu foťák.

Siedlce

Město Siedlce na východě Polska nepatří mezi frekventované turistické destinace. Je domovem necelých osmdesáti tisíc lidí a život v něm je spíše poklidný. Pokud byste ovšem někdy při úplňku měli cestu kolem tohoto města ležícího mezi řekami Muchawka a Helenka, na moment se tu zastavte.

Foto: Profimedia.cz

Výrazný úplněk nad polskou katedrálou

Siedlcká gotická katedrála někomu možná připomene pražskou katedrálu svatého Víta, ve světle plného měsíce je na ni ovšem unikátní podívaná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám