Hlavní obsah

Opilý pákistánský pilot chtěl vzlétnout s letadlem se 180 lidmi na palubě

Novinky, jky
Leeds

Celkem 180 pasažérům na palubě letadla, které mělo mířit z britského Leedsu do Pákistánu, hrozilo značné nebezpečí. Čtyřiapadesátiletý pilot Irfan Faiz se totiž před vstupem do letadla potácel a „čichem z něj byla patrná intoxikace zakázanými látkami”. Zkouška potvrdila, že měl pilot hladinu alkoholu v krvi čtyřikrát přes povolený limit a za sebou evidentně rušný den.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Pakistan International Airlines

Článek

Faiz měl být ve středu večer kapitánem letu směřujícího do pákistánského Islamábádu. Ale do sedadla pilota nakonec ani neusedl. Zaměstnanci letiště si totiž všimli toho, že se nápadně potácí a navíc z něj silně cítili alkohol. Nepomohla ani žvýkačka či větrové bonbóny, kterými se snažil odér maskovat. K požití alkoholu před letem se přiznal.

„Už získal povolení pro vstup do kokpitu, když jej zastavili manažeři. Ti posléze zkontaktovali policii, která pilota zatkla. Hrozilo totiž, že by bylo letadlo ovládáno opilým pilotem a mohlo tak dojít k ohrožení pasažérů i lidí žijících pod letovou osou letu v případě, že by letoun havaroval,” uvedl žalobce Martin Townend.

Faizův obhájce Jusuf Khan u soudu potvrdil, že jeho klient sice měl v době kontroly nepovolenou hladinu alkoholu v krvi, zdůraznil však, že jde o jeho první prohřešek v celé kariéře pilota, která trvá už 25 let. Faizovi však hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Verdikt by měl padnout 18. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám