Hlavní obsah

Na podzim lákají zážitky, poznávání, města a lázně

Právo, bb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trendem posledních let je trávit více kratších dovolených v průběhu roku. Češi vyrážejí nejen na letní pobytový zájezd a v zimě lyžovat, ale chtějí také poznávat a především zažít. Zážitky jsou v současné době velmi žádané a v rámci zájezdů jich cestovní kanceláře nabízejí mnoho.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Mnichovské oslavy Oktoberfestu

Článek

Zaměřují se na organizaci speciálních a velmi originálních programů, které si jednotlivci zařizují sami jen obtížně, případně s vyššími náklady, než to dokáže cestovka. Mohou to být zájezdy za evropskými slavnostmi, na světové výstavy a veletrhy.

V nabídce zážitkových zájezdů najdete třeba Benátky, slavnosti gondol a výstava Bienále, Milán a opera v La Scale, Krásy Dolomit a jablečné slavnosti, Zahradní a gastronomický festival v Německu nebo Oktoberfest v Mnichově.

Rychle rostoucí zájem pozorují CK u zájezdů zaměřených na gastronomii a ochutnávky vín. Místo turistického průvodce doprovází klienty na takových exkurzích i someliéři.

„Pro své podzimní cestování, autobusem i letecky, obvykle Češi využívají prodloužených víkendů. Letos se jim díky státnímu svátku nabízí v říjnu. V letošním roce jsou takřka vyprodané poznávací zájezdy a eurovíkendy do evropských metropolí v termínu kolem 28. října, který vychází na pondělí. Na kratší pobyt do tří nocí vycestuje na podzim za hranice až 150 tisíc Čechů, na delší dovolenou, tedy čtyři noci a více, se vypraví v průměru okolo 750 tisíc lidí,“ říká tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Autobusem za poznáním

Typickým podzimním produktem cestovních kanceláří jsou autobusové zájezdy za poznáním. Nejvíce vyhledávané klientelou středního věku a seniory, v cenové relaci do šesti až sedmi tisíc korun za zájezd.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Eiffelova věž v Paříži

Stálou jedničkou je v tomto směru Paříž, zpravidla spojená s návštěvou zámku a zahrad ve Versailles či pro rodiny s dětmi se kombinuje s návštěvou Disneylandu. I mezi ostatními poznávacími zájezdy figuruje na prvních místech popularity Francie, především okruhy po Normandii, Bretani, Provence a francouzské Riviéře. V žebříčku popularity dále následují zájezdy po Itálii, Beneluxu, Švýcarsku, Německu a Rakousku.

Lázeňské pobyty

Pobyty ve slovenských a maďarských termálních lázních jsou jedničkou v rámci relaxační turistiky, a to nejen proto, že lázně a aquaparky jsou využitelné pro turisty i na jaře a na podzim.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Na břehu jezera je velká plocha k odpočinku na dece či lehátku.

„Slovensko láká české návštěvníky především díky neexistenci jazykové bariéry a příznivým cenám. Slovenské lázně nabízejí nová, zrekonstruovaná zábavní centra, velké množství termálních aquaparků a vstřícný přístup a ochotnou obsluhu slovenských hotelů a restaurací,“ říká Petříčková.

Kromě Slovenska směřuje mnoho Čechů za těmito pobyty také do Maďarska, například do lázní Eger a Hevíz, dále do lázní Harkány, Sárvár a Mosonmagyaróvár, které jsou nejblíže České republice.

Ještě k moři

Letošní chladné a pak zase horké léto narušilo plány mnoha cestovatelů. Co ještě mohou stihnout ti, kteří by se chtěli vykoupat v teplém moři? V Evropě teplo ještě nějakou dobu bude především na Kypru, kde se dá s trochou štěstí bez obav vstoupit do moře až do konce října. O něco kratší je sezóna v Turecku a v Tunisku.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Zahřát se během podzimních a zimních měsíců u moře láká mnoho Čechů.

Z celoročně teplých moří v naší blízkosti pak už zbývají jen Spojené arabské emiráty, Jordánsko, případně Izrael. Dovolená v těchto zemích je ale výrazně dražší než v těch ostatních.

Reklama

Související články

Mnichov láká nejen na pivo a klobásu

Co se vám vybaví pod pojmem Mnichov? Bavorsko, klobása, preclík či snad pivní festival Oktoberfest? Ano, to všechno k Mnichovu patří, ale především je to město...

Výběr článků

Načítám