Hlavní obsah

Aerolinky loni vydělaly na speciálních příplatcích 550 miliard korun

Novinky, jky

Přejete si vybrat dopředu místo v letadle? Za 300 Kč to je možné. Požadujete, abychom Vám na letišti sami vytiskli palubní vstupenku? Není problém, za 100 Kč tak učiníme. Je vám to povědomé? Ano, už nejen nízkorozpočtové aerolinky profitují z podobných poplatků. A jen za uplynulý rok těmito poplatky vydělaly letecké společnosti 550 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Na speciálních poplatcích umí nejvíce vydělat australské aerolinky Qantas.

Článek

Jídlo na palubě, výběr místa v letadle, tisknutí palubních letenek či úhrada letenek platební kartou přes internet — to jsou jen některé ze škály služeb, které určité letecké společnosti svým zákazníkům účtují. Za pouhé tři roky se profit aerolinek z tohoto typu plateb zdvojnásobil. Nejhůře z této studie vycházejí pro cestovatele australské aerolinky Qantas, které na každém pasažérovi vydělají díky těmto poplatkům v průměru 1130 Kč.

Ačkoliv se o nízkorozpočtových aerolinkách Ryanair s oblibou říká, že by zákazníkům nejraději naúčtovaly i to, že mohou sedět, na zákazníkovi vydělají tímto způsobem v průměru jen 335 Kč.

A ačkoliv si nyní již velké množství aerolinek účtuje poplatek za výběr místa v letadle, nejvíce peněz pochází například z prodeje kilometrů navíc či různých vylepšení stálým zákazníkům. Nezanedbatelné jsou i provize související s pronájmem aut či hotelů, který některým pasažérům aerolinky také zařizují.

„Letečtí dopravci v celosvětovém měřítku stále více spoléhají na extra poplatky, které se staly v době drahých pohonných hmot klíčovou součástí jejich příjmů, aniž by tak museli rapidně zvyšovat běžné sazby za lety,” uvádí zdroj z agentury IdeaWorks, která studuje tržby 53 světových aerolinií a vyhodnocuje, na čem aerolinky vydělávají nejvíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám