Hlavní obsah

Skok odvahy aneb hluboko do hrdla krasové studny

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopcovitá krajina oblasti Hill Country v americkém Texasu nabízí kromě výhledů na přírodní scenérie také exkurzi do svého nitra. Je jí krásné, ale zároveň i zrádné koupání v Jákobově studně (v originále Jakob's Well).

BEZ KOMENTÁŘE: Jákobova studna v Texasu

 
Článek

Severně u texaského městečka Wimberley nacházejí turisté fascinující přírodní úkaz. Hluboká krasová studna láká odvážlivce ke skoku a potápěče k prozkoumání. Někteří už tady ale za svoji zvědavost zaplatili životem.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Wimberley

V Jákobově studně se potápěči i bez profesionálního vybavení snadno dostanou širokým hrdlem do hloubky zhruba deseti metrů. Užšími skulinami se pak lze dostat ještě níže. To už ale vyžaduje vybavení a zkušenosti.

Celkem je podvodní jeskyně hluboká okolo čtyřiceti metrů. Nejhlubší prostory však zůstávají člověku utajené, protože škvíra, která do nich vede, je příliš úzká.

Více o Wimberley

Malé městečko je vzdálené přibližně 70 kilometrů od San Antonia a asi 45 od texaské metropole Austin.

Leží v texaském okrese Hays.

Žije tu okolo tří tisíc obyvatel.

Hrdlo Jákobovy studny, které místní obyvatele i turisty vyzývá ke koupání, měří v průměru asi čtyři metry. Přestože vodní náruč každého skokana měkce zachytí, vydat se jí vstříc může pro někoho znamenat vzít do hrsti velkou dávku odvahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám