Hlavní obsah

Obří vodopád vytváří sopečnou iluzi

Novinky, Klára Fischleinová

Jako proud žhavé lávy vzácně vypadá vodopád Horsetail v Yosemitském národním parku. Během pouhých několika dní v roce se na krátký moment hladký proud vody proměňuje v zářivou čáru malující po stěně vysoké skály.

BEZ KOMENTÁŘE: Vodopád Horsetail připomíná tekoucí lávu

 
Článek

Název kalifornského vodopádu Horsetail v překladu znamená Koňský ocas. Pojmenování je příhodné, protože úzký proud padající vody opravdu tvarem připomíná koňský ohon.

Foto: Profimedia.cz

Vodopád Horsetail

Po stezce z Twin Bridges se turisté a fotografové v Yosemitském národním parku vydávají na východní stranu žulového monolitu El Capitan, aby pořídili co nejlepší snímky nádherného přírodního úkazu.

Hojně se u vodopádu Horsetail fotografové scházejí především v druhé polovině února. Tehdy nastává vzácná kombinace dostatečného množství vody a ideálního úhlu slunce. Jeho zlatavé paprsky pak jako kouzlem promění skálu s vodopádem v iluzi sopky chrlící žhavou lávu. Pak už se scenérie postupně zahalí do šera a tmy.

Foto: Profimedia.cz

Není divu, že si tuhle scenérii jezdí fotit turisté z celého světa.

Vodopád Horsetail tvoří dva proudy. Jeden, ten východní, dosahuje délky 470 metrů, západní 480 metrů. Oba proudy se pak v jednom místě propojí a voda strmě padá dalších zhruba 150 metrů.

Yosemitský park v číslech

Národním parkem byl prohlášen už v roce 1890.

Nadmořská výška parku se pohybuje mezi 600 až 4000 metry.

Ze San Franciska trvá cesta automobilem do parku přibližně 3,5 hodiny, z Los Angeles téměř dvojnásobek.

Ročně navštíví Yosemitský národní park asi 3,5 miliónu turistů.

Jedním z míst, na něž cestovatelé v parku míří, je Yosemitský vodopád. Jeho horní část měří 425, dolní 97 metrů. Společně s kaskádami dosahuje délky 739 metrů.

Další oblíbenou turistickou zastávkou bývá žulový útvar Half Dome vysoký úctyhodných 1450 metrů.

Horsetail samozřejmě není jediným vodopádem, který turisté do Yosemitského národního parku jezdí obdivovat. Yosemitský vodopád je v parku tím nejvýznamnějším. Se svými 739 metry je totiž nejvyšším v celé Severní Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám