Hlavní obsah

Pozorování ptáků u Neziderského jezera

Právo, Petra Hanušková

Burgenland má velmi důmyslně vybudovanou síť cyklostezek, které v délce 2500 km pokrývají celou spolkovou zemi od severu k jihu. Většina jich vede také podél Neziderského jezera.

Foto: Petra Hanušková, Právo

Klidná hladina Neziderského jezera

Článek

Neziderské jezero je jedním z hlavních cílů návštěvníků Burgenlandu, pokud zavítáte k jeho břehům, budete mít pocit, že jste skutečně v přímořském letovisku. Nikdo tu nespěchá, domácí i návštěvníci popíjejí kávu v restauracích u pláže a pozorují plachetnice.

Neziderské jezero je vedle Balatonu jediné stepní jezero v Evropě a stalo se součástí národního parku Neusiedler See – Seewinkel. Národní park přesahuje z Rakouska až do Maďarska a oba státy se o něj starají společně.

Foto: Petra Hanušková, Právo

Neziderské jezero střeží vysoký maják.

Nachází se tu jedinečná fauna a flóra, zcela netypická pro jinak hornaté Rakousko. Při pěších túrách míjíte mělká slaná jezírka, písečné duny a bažiny. Celá oblast je zapsána na seznamu UNESCO jako Kulturní krajina Neziderského jezera.

Sledování opeřenců

Národní park je také oblíbeným místem pro pozorování ptáků. Břehy Neziderského jezera jsou totiž tvořeny rákosovým pásem, kde sídlí vzácné druhy ptactva. Ideální čas na pozorování je od března do června nebo v průběhu léta a v areálu národního parku je možné ptáky sledovat z jednotlivých posedů.

Kromě národního parku je v okolí Neziderského jezera také několik přírodních parků, kde si při pěších túrách můžete s odborným doprovodem vychutnat procházku napříč lesy a vinohrady.

Foto: Petra Hanušková, Právo

Po upravené trase se kolem jezera dá pohodlně jezdit na kole.

V přírodních parcích vedou také cyklostezky, návštěvníkům je ale obvykle zakázáno scházet z cesty a jakkoliv vstupovat do okolní krajiny. Důležitým vybavením každého návštěvníka je dalekohled, kromě ptáků je zde možné totiž sledovat i různé druhy skotu, obojživelníků nebo třeba sysla.

„Výlet chráněnou krajinnou oblastí by měl sloužit především k pozorování. Nemám rád takzvané odškrtávače zážitků, kteří jezdí někam jen proto, aby mohli říct, že tam byli. Rychle to tu projedou za hodinu, protože večer musí být už někde jinde. Přírodu se člověk musí naučit pozorovat v klidu a pomalu,“ vysvětluje nám průvodce při toulkách přírodním parkem.

„Slyšíte třeba ten křik? Ten vydává sameček, který varuje ostatní, že se blíží nebezpečí. Bude dobře maskovaný, ale my ho stejně najdeme,“ zastavuje nás průvodce po chvíli jízdy.

Foto: Petra Hanušková, Právo

Kromě ptáků se v okolí Neziderského jezera pohybuje také množství skotu.

Odkládáme kola a míříme dalekohledy do rákosí. Zkušené oko našeho průvodce nachází nenápadného hnědého ptáčka mezi stébly téměř okamžitě, nám to přece jenom chvíli trvá.

A rada pro všechny, co se na takovou výpravu vydají – pokud hledaný objekt konečně objevíte, rozhodně nevýskejte radostí. Mohli byste vyplašit nejen jeho, ale třeba i do té doby poklidně se pasoucí stádo skotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám