Hlavní obsah

Půlce lidí se při cestování dočasně změní povaha, potvrdila studie

Novinky, Jakub Kynčl

Psychologové se shodli. Odborné označení HPS, tedy Holiday Personality Syndrome (Syndrom dovolenkové osobnosti), je něčím, co skutečně reálně existuje. Pokud vám tedy přijde, že se na dovolené chováte úplně jinak než v pracovním koloběhu a mění se vám povaha, nejste sami. Ba co víc, podle nedávné britské studie to tak má zhruba polovina lidí.

Foto: Profimedia.cz

Stydí se vaše přítelkyně běžně na někoho promluvit a v zahraničí se snaží přebrat otěže nad vztahem? Nebojte se, po dovolené se vše opět uklidní.

Článek

Přibližně 51 procent britských turistů uvedlo, že během cestování či i pouhé relaxace u moře u sebe pozorovali změnu osobnosti. Celých 42 procent dotázaných pak pozorovalo změny u svého partnera, se kterým trávili dovolenou. Každý třetí pak přiznává, že jsou vztahy na dovolené jiné než doma. Psychologové pro web TravelSupermarket vymezili čtyři základní typy osobností na dovolených. Jde o vůdce, pečovatele, energického parťáka a vřelého baviče.

Když se vydáváme na dovolenou, dostáváme se do neprozkoumané oblasti. Pravidla a hranice každodenního života už neplatí a my se cítíme pod menším tlakem sociálních stereotypů.
psycholožka Patricia Furness-Smithová

Vůdce je hlavní organizátor dovolené, stará se o všechny aktivity a obvykle i dobře spravuje peníze. Povětšinou chce být ve vedení každého momentu dovolené. Pečovatel se neustále stará a pečuje o ostatní. Je citlivý a ostatním dodává kuráž. Jde o nejlepšího parťáka na dovolené, protože dobře vychází se všemi ostatními typy osobností.

Energický parťák bývá oblíbený díky svému nadšení pro každou aktivitu a smyslu pro humor. Vřelý bavič je pak často duší dovolené. Každou situaci, byť i nepěknou, s úspěchem převrací do zábavné a lidi během dovolených jejich pohodová, vřelá a bavičská nátura přitahuje. Jenže co funguje na cestách v zahraničí, nemusí fungovat  doma. Právě proto tolik vztahů lidí, kteří se potkali na dovolených, v běžném režimu nefunguje.

Změny kladné i záporné

Většina z těch, kteří u sebe zaznamenali při dovolené změnu povahy, tvrdí, že jsou v zahraničí více uvolněni. Skoro polovina z nich je pak i ochotná podstoupit zážitky, ke kterým by se běžně neodhodlali. Nejde však jen o pozitiva. Každý čtvrtý respondent si všiml, že je jejich partner na dovolené náročnější či se častěji snaží přebírat kontrolu nad situací.

Celkem třetina respondentů byla překvapena tím, jak bylo partnerství s druhou osobou během pobytu v zahraničí odlišné proti tomu, co je standardem doma.

„Když se vydáváme na dovolenou, dostáváme se do neprozkoumané oblasti. Pravidla a hranice každodenního života už neplatí a my se cítíme pod menším tlakem sociálních stereotypů. Můžete být se svým partnerem na stejné vlnové délce, ale můžete mít zcela odlišnou představu o tom, jak chcete dovolenou trávit. Jeden se může chtít jen válet, druhý objevovat a poznávat nové lidi,“ uvedla psycholožka Patricia Furness-Smithová.

Anketa

Pozorujete u sebe při dovolené změnu povahy?
ano
69,6 %
ne
30,4 %
Celkem hlasovalo 7264 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám