Hlavní obsah

Marihuana jako národní bohatství

Novinky, Klára Fischleinová

Když se řekne Jamajka, většině cestovatelů se nejspíš vybaví hudebník Bob Marley, rum, reggae a marihuana. Ta je tady sice ilegální, ale místní si s tím hlavu příliš nelámou. Jde o jakési národní bohatství, a tak se tu rostlina i přes zákazy dál pěstuje ve velkém. Stala se fenoménem a tím také jednou z největších atrakcí pro turisty.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by chtěl proniknout do tajů pěstování či použití marihuany, na Jamajce bezpochyby najde odpovědi na své otázky.

Článek

Někteří cestovatelé říkají, že se lidé na Jamajce stále usmívají. Možná to dělají hřejivé sluneční paprsky, dost pravděpodobně tomu ale napomáhá také tráva, respektive marihuana. Tou Jamajčané zlepšují náladu nejen sobě, ale také turistům.

Vynalézaví jamajští farmáři nabízejí cizincům „lekce“ (včetně ochutnávky), jak na tomto ostrově koupit a kouřit marihuanu, i návštěvu míst, jako je třeba přímořské městečko Negril na západě země.

Jamajčané o Negrilu tvrdí, že je společně s Orange Hill domovem nejlepší marihuany na světě. Kromě toho je tu dlouhá pláž s bílým pískem a rušný společenský život v barech i restauracích. Na poklidnou dovolenou sem turisté opravdu nejezdí.

Foto: Profimedia.cz

Negril znají cestovatelé z různých úhlů pohledu. Jedním z lákadel je zdejší 11 kilometrů dlouhá pláž.

Lokalita ovšem není proslulá jen bujarou zábavou a kvalitou marihuany. Lze si tu užít také množství vodních sportů, odreagování na golfovém hřišti nebo při projížďce na koni. A samozřejmě také při koupání v tyrkysovém Karibském moři.

Po stopách legendy

Dalším bodem programu při cestách Jamajkou může, nebo by možná přímo měla být vesnice Nine Mile. Tam se 6. února 1945 narodil slavný zpěvák Bob Marley, do jehož repertoáru patří například hit No Woman No Cry. Udělejme si v Nine Mile krátkou zastávku.

Při výletu sem můžete navštívit třeba Marleyho rodný dům. Tam vám průvodce ukáže místo, kde hvězda reggae relaxovala v meditaci, a taky tu nahlédnete do okénka, za nímž se vše točí kolem zbožňované marihuany. Prodejce tu nabízí například cigarety různých velikostí i buchty s touto rostlinou.

Foto: Profimedia.cz

Hvězda Boba Marleyho na Jamajce jasně září i 32 let po jeho smrti. Zpěvákův rodný dům je oblíbenou turistickou atrakcí.

Marihuana je na Jamajce ilegální od roku 1913. Navzdory tomu se na ostrově s touto rostlinou vcelku běžně obchoduje. Ještě letos by se na Jamajce mělo znovu otevřít téma legalizace rostliny a případných podmínek jejího pěstování, užívání i šíření.

Anketa

Láká vás dovolená na Jamajce?
Ano
84,7 %
Ne
15,3 %
Celkem hlasovalo 7065 čtenářů.

Zaostřeno na Jamajku

Hlavním městem je Kingston. V jeho okolí je množství kávových plantáží.

Rozloha ostrova je 10 991 kilometrů čtverečních.

Na Jamajce žije téměř 2,9 miliónu lidí.

V roce 1494 ostrov původně obývaný indiány objevil Kryštof Kolumbus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám