Hlavní obsah

Rušné ulice francouzských Lidic umlčel válečný masakr

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silnice ve francouzské vesnici Oradour sur Glane lemují trosky domů, které mlčky vyprávějí svůj smutný příběh. To, že mezi jejich zdmi dříve pulsoval život, jako by po téměř 70 letech prázdnoty už ani nebyla pravda. Poté, co nacisté vyvraždili zdejší obyvatele, se sem natrvalo život už nevrátil. Vesnice znovu procitá jen při návštěvách turistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská vesnice, která se stala jedním z míst válečných nacistických masakrů

 
Článek

Kalendář ukazuje sobotu 10. června roku 1944. Německá 2. tanková divize SS „Das Reich” plní při přesunu do Normandie úkol potlačit ve Francii vzrůstající odbojové tendence. Ve vesnici Oradour sur Glane shromažďuje obyvatele, aby je následně rozdělila a povraždila.

Okolo 200 mužů je nahnáno do šesti stodol, kde jsou zastřeleni. Stodoly nacisté vzápětí zapalují, stejně jako kostel, do něhož předtím zamkli ženy a děti. Zanedlouho je v plamenech celá vesnice.

Foto: Profimedia.cz

Zrezivělé vraky aut připomínají, že tu místo prázdných ruin kdysi stály obydlené domy.

Po masakru jsou na místě nalezeny ostatky 642 lidí. Jejich životy po desetiletí spjaté s tímto místem náhle zhasly během několika hodin. Více než třetina mrtvých byly děti ve věku do 15 let.

Osud vesnice Oradour sur Glane nápadně připomíná příběh českých Lidic, kde nacisté přesně o dva roky dříve, tedy 10. června 1942, zastřelili přes 170 mužů. Část zdejších dětí putovala do Německa na převýchovu, část jich zemřela v polském Chelmnu. Lidické ženy pak musely bojovat o život v koncentračním táboře Ravensbrück.

Foto: Profimedia.cz

Po vypálení zůstaly z domů jen kamenné kostry.

Lidice byly následně nacisty vypáleny a budovy srovnány se zemí trhavinami. Na místě zbyla na rozdíl od Oradour sur Glane jen holá pláň.

Právě Lidice byly jedním z míst, které bylo připomenuto jako jedno z dějišť německých válečných masakrů spáchaných na civilistech, když se ve francouzské vesnici v polovině minulého týdne setkal německý prezident Joachim Gauck s francouzskou hlavou státu Françoisem Hollandem.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská vesnice zůstala po válce tak, jak ji tu nechali nacisté, aby mohla sloužit jako památník reflektující historické tragédie válečného období.

Gauck je prvním z německých prezidentů, který do Oradour sur Glane přijel. Pietní setkání s Hollandem se uskutečnilo na znamení smíření obou států a vzpomínky na oběti násilností. Zdejší památník ročně navštíví přibližně 300 000 turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám