Hlavní obsah

V polském Oskowu vyrostl nesmyslně velký trojský kůň

Právo, Pavol Minárik

Šestnáct metrů vysokého i dlouhého a téměř 6,5 metru širokého trojského koně postavili v malé polské obci Oskowo, nedaleko Gdaňsku. Je největší replikou Odysseova dřevěného koně na světě. V těchto dnech byla zapsána do Guinnesovy knihy rekordů.

Foto: Archiv PAP

Obří polská replika trojského koně

Článek

Gigantický trojský kůň vznikl za necelý měsíc v římské osadě, která je součástí polského města Oskowo. Na jeho vybudování se spotřebovalo okolo 50 metrů krychlových dřeva, především smrkového. „Kůň má hmotnost necelých pět tun a na jeho vrcholu se nachází vyhlídka, k níž vedou dřevěné schody,“ napsal v sobotu polský deník Fakt.

„Domů lze postavit stovky, ale druhého takového koně už ne,“ uvedl tvůrce repliky, místní podnikatel Wieslaw Formeli. Podobných trojských koňů se nachází na světě více, například v Cannakkale v Turecku či ve Winsconsin Dells v Spojených státech. Jak ale Formeli dodal, mají menší velikost než ten polský.

Se stavbou tvůrci pomáhal nejen obecní úřad, ale i místní občané v přesvědčení, že kůň přípomínající vojenskou lest Řeků v trojské válce přiláká do obce turisty. Ty, kteří jezdí na dovolenou k nedalekému Balskému moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám