Hlavní obsah

Šlus. Zcela opuštěné město v horách zaplaví turisté

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cuzco

Zatímco světoznámé ruiny inckého sídla Machu Picchu navštěvují denně tisíce lidí, nedaleké ruiny města Choquequirao přivítají denně jednociferný počet turistů. Peruánská vláda proto nyní rozhodla, že k němu vybuduje lanovku, aby zvýšila zájem cizinců a zároveň odlehčila nejznámější památce v zemi. Batůžkáři a nezávislí cestovatelé jsou zděšeni.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na půvabné opuštěné město Choquequirao. Za dva roky jej zaplaví turisté.

Článek

Úřady vycítily velký turistický potenciál "Zlaté kolébky", jak zní překlad kačujského jména památky, a chtějí příjmy z turistů obohatit státní pokladnu. Podle guvernéra státu Apurimac Eliase Segovii by se denně mohlo místo zhruba pěti lidí na ruiny dostat až 3000 turistů.

"Povede to k vytvoření turistických služeb. Přijdou investice do hotelů, restaurací a dalšího zázemí," řekl Segovia agentuře AP.

Foto: Profimedia.cz

Výprava na Choquequirao byla vždy jen pro dobrodružnější povahy.

Choquequirao se nachází v nadmořské výšce 3030 metrů. Okružní výlet kolem něj, dlouhý zhruba 60 kilometrů, vede horským terénem a cestovatelům zabírá průměrně pět dní. Jediný dopravní prostředek, který vám může pomoci s bagáží, jsou muly.

Úchvatné výhledy a samota, to byly hlavní devizy ruin města Choquequirao. Až doposud. Už za dva roky bude vše jinak.

Zcela jiné město

Choquequirao bylo objeveno ještě před Machu Picchu. Státem bylo však až doposud méně obhospodařované a vykopávky se tam začaly provádět výrazně později. Město se rozprostírá přibližně na 1810 hektarech a odhaduje se, že archeologové zatím odhalili asi jen necelých 40 procent města.

Choquequirao je úplně jiné než Machu Picchu. Je postaveno běžnějším způsobem, přičemž většina budov má dvě až tři podlaží.

Foto: Profimedia.cz

Pozůstatky města Choquequirao jsou dnes prázdné. Návštěvníci jej mají většinou jen pro sebe.

Městu Choquequirao dominuje úchvatný obřadní kopec s uříznutým vrškem přeměněným na zbožnou arénu a observatoř. Stojí za zmínku, že z tohoto místa bylo k vidění hned šest vrcholků hor a dvě řeky svaté pro říši Inků.

Na cestovatelských portálech, jako je třeba diskusní fórum Thorn Tree serveru Lonely Planet, zavládlo zděšení nad plány peruánské vlády. Místo podle mnohých zcela ztratí svůj charakter.

Omezí počet turistů na Machu Picchu

Známější Machu Picchu má počet turistů kvůli ochraně před hrozícím nenávratným poškozením omezit na 2500 denně, i když je zájemců mnohdy daleko více. Turisté si tak cestu k této památce v sezóně musí rezervovat mnoho dní dopředu.

Foto: Profimedia.cz

Slavný pohled na incké město Machu Picchu.

Úřady proto chtějí obrátit jejich pozornost jiným směrem. Pětikilometrová visutá lanovka by měla každou hodinu vyvézt vzhůru k ruinám 400 lidí. Půjde o vůbec první kabinkovou lanovku v zemi a cesta od parkoviště až k bráně památky bude trvat (bez započítání případných front) 12 minut.

Nyní zabere výprava na Choquequirao nejméně 12 hodin cesty pěšky horským terénem. Místo davů turistů tak přitahuje spíše osamělé výletníky.

Poslední útočiště šlechty

Projekt za 45 miliónů solů (přes 245 miliónů korun) by měl být dokončen ve druhé polovině roku 2015. Choquequirao je považováno za jedno z posledních útočišť incké šlechty, která opustila hlavní město své říše Cuzco poté, co jej obsadili španělští dobyvatelé.

Jeho poloha uprostřed vysokých vrcholků And je podobně spektakulární jako v případě Machu Picchu.

Anketa

Měla by se podobná místa otevírat masovému turismu či zůstat složitěji přístupná?
Měla by se otevřít celému světu a být dostupná co nejsnáz
8,9 %
Vše má zůstat netknuté, výstavba lanovek na podobná místa nepatří
91,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7073 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám