Hlavní obsah

Ulice Buñolu opět zrudly Tomatinou. Červené radovánky byly poprvé placené

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buñol

Rajčatová válka ve Španělsku je pro Čechy milující kvalitní zralá rajčata značně nepochopitelná. Leč je to oblíbená zvyklost, která započala už v roce 1945 jako bitva mezi dvěma rodinami. Poprvé v historii však museli účastníci letošní bitvy za svou přítomnost zaplatit. Starosta Buñolu uvedl, že zadlužená vesnice si už nemůže dovolit poskytovat rajčata pro recesi zdarma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku proběhl festival Tomatina, tisíce lidí po sobě házely rajčataVideo: Reuters

 
Článek

Je to španělská kratochvíle, na kterou se 10 000 občanů Buñolu těší celý rok, a s nadšením je následují turisté, kteří do města nedaleko Valencie jezdí právě proto, aby se zúčastnili největší rajčatové bitvy na světě – Tomatiny.

Bitva se během let změnila v mezinárodní událost. I letos se něco změnilo. Na rozdíl od dalších kulturních událostí, které jsou ve Španělsku bezplatné, se za účast v Tomatině začal vybírat poplatek 10 eur (255 Kč). Pokud chcete házet ostatním kilogramy rajčat do obličeje, je to minimum, které na místě zaplatíte.

Foto: Profimedia.cz

Festival Tomatina je jednou z nejakčnějších evropských událostí roku.

Když si chce bojovník dopřát luxus prvního úderu – a že se desítky takových stále ještě najdou – musí zaplatit neskutečných 750 eur (19 100 Kč) za možnost pohybovat se městem na jednom ze šesti nákladních vozů přivážejících rajčata. Střelba z vyvýšeného místa je v tomto boji vždy výhodou – otázka však je, komu stojí za to, aby za ni podobnou sumu zaplatil.

Zpoplatnění i kvůli velkým davům

„Zpoplatnění festivalu je krok, který nikdo nechtěl učinit. Město si už ale bohužel nemůže dovolit platit účet za náklaďáky rajčat a služby policie a ošetřovatelů, kteří musí být na místě pro případ, že by se něco stalo,” uvedl na tiskové konferenci starosta Buñolu Joaquín Masmano Palmer.

Starosta dodal, že loňské Tomatiny se zúčastnilo neskutečných 40 000 lidí a vzhledem k velikosti města se stalo, že mnozí, kteří za slavností přijeli, se k samotné bitvě nemohli kvůli davům ani přiblížit. Zavedení vstupného by tak mělo zároveň zvýšit zážitek, který na účastníky čeká.

Anketa

Lákalo by vás zúčastnit se Tomatiny?
ano
41,7 %
ne
58,3 %
Celkem hlasovalo 204 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám