Hlavní obsah

Rožmberk zve na Hradozámeckou noc květinovými aranžmá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rožmberk nad Vltavou

Hrad Rožmberk se chystá na národní zahájení čtvrtého ročníku Hradozámecké noci, která se bude v Česku konat o posledním prázdninovém víkendu, květinovými aranžmá. Ve středu tam začala výstava Déja vu aneb Francouzská inspirace. Floristé hrad vyzdobili 2500 květy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Výhled na Rožmberk nad Vltavou z protějšího kopce

Článek

"Letošní květinová výzdoba na hradě Rožmberku se nese v duchu francouzských inspirací aneb déjà vu. Názvem a stylem výstavy jsme se připojili k Roku francouzské kultury," řekl při vernisáži florista Slávek Rabušic.

Aranžmá na osm témat jsou v osmi místnostech prohlídkové trasy. Na 2500 květů lilií, orchidejí, ale také slunečnic a dalších druhů rostlin jsou aranžovány na téma Francie, Paříž a móda, Rytířská galantnost, Provence, Viktor Hugo a Bídnici, Kankán, Ludvík XIV. a Napoleon Bonaparte. Vážou se k uniformám, barevným látkám, vozovým kolům nebo třeba vitrážím.

K Hradozámecké noci, která bude na Rožmberku slavnostně zahájena v sobotu ve 13:30, se připojilo téměř 70 památkových objektů, nejvíce - 14, ve Středočeském kraji, na jihu Čech deset.

Na Rožmberku zazní zpěv i recitace

Návštěvní doba se na jednotlivých objektech liší, většina z nich zůstane otevřena od 18:00 zhruba do půlnoci. V jižních Čechách se v noci otevřou zámky Červená Lhota, Dačice, Hluboká, Kratochvíle a Třeboň, hrady Landštejn, Nové Hrady a Rožmberk a připojí se také klášter Zlatá Koruna, ze soukromých objektů bude zpřístupněna Horní tvrz Kestřany.

Na Rožmberku je inspirace Francií protkána celým sobotním programem. O zábavu se spolu se šermíři postará Monadria Polygamica se svou praporovou a bubenickou show nebo soubor dobové hudby Cantus Firmus. Hlavní část programu začne v 19:00.

V podání Chantal Poullain zazní francouzské šansony, francouzskou poezii bude recitovat Saša Rašilov. Bude i přehlídka dobových vojenských uniforem francouzské armády a také ochutnávka francouzských pokrmů a vín.

Panenky i ochutnávky moučníků

Večer na zámku Červená Lhota se ponese pod názvem Panenky nikdy nespí. Připravuje se třeba dětská panenková dílna, při níž si děti i dospělí vyrobí papírové pokojíčky.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Třeboň, zámek

Noční prohlídky oživené historickými postavami připravují také na zámku v Třeboni, kde se zájemci mohou seznámit se životem Eleonory ze Schwarzenbergu.

V Nových Hradech bude mimo jiné ochutnávka vín a čokoládových pralinek z novohradské cukrárny Kousek.

Na ochutnávku netradičních moučníků, které se pekly v rodině majitelů - Dalbergů, sázejí také na zámku v Dačicích. Příležitost vychutnat si nevšední atmosféru nočního zámku budou mít zájemci na Kratochvíli. Kromě prohlídek je pro ně připravena iluminace zámecké zahrady s živými ohni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám