Hlavní obsah

Cestovky ještě více urychlily stahování turistů z Egypta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místo následujícího pondělí by se všichni zbývající klienti cestovní kanceláře Exim tours měli z Egypta vrátit zpátky do Česka už ve čtvrtek. Cestovní kancelář se obává zhoršení bezpečnostní situace ke konci týdne zejména v Hurghadě. CK Alexandria už v tomto letovisku žádné klienty nemá.

Češi se vracejí z EgyptaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„V návaznosti na poslední vývoj situace v Egyptě jsme urychlili stahování klientů ze všech letovisek tak, abychom v pátek 23. srpna, kdy se po modlitbách očekávají velké nepokoje, neměli v Egyptě jediného klienta," řekl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma. Klienti cestovky pobývající v letovisku Hurghada se vrátí ve středu, poslední turisté z Marsá Alam o den později.

„Byla tam pohoda, klid. Akorát nás vrátili o týden dřív z dovolené. Museli jsme odletět, prý na příkaz ministerstva zahraničí,“ řekla České televizi jedna z turistek, která se v pondělí ráno vrátila z dovolené v Egyptě. Dodala, že kromě příkazu k odjezdu jim CK Exim tours nedala žádné informace, ani ohledně případné kompenzace. „Neřekli nám, co máme dělat nebo na koho se obrátit,“ postěžovala si.

Jiná česká turistka, která letěla na dovolenou s CK Čedok, náhlý odlet nepovažovala za nutný. „V nepořádku je to, že nezkontrolovali, jaká je tam situace. My bychom tam zůstali. Bohužel jsme neměli možnost,” řekla ČT.

Postup odškodnění klientů

Exim tours svolala na pondělní odpoledne mimořádnou tiskovou konferenci. Na té zástupci cestovní kanceláře oznámili kroky, které společnost podnikne v rámci odškodnění klientů, kterým byla dovolená na poslední chvíli zrušena nebo zkrácena.

Až do 13. září společnost nevypraví do Egypta žádné další turisty. Ti, kteří měli v tomto období zakoupený zájezd, dostanou zpět částku zaplacenou za služby. Klientům, kteří měli odletět v druhé polovině září nebo v říjnu, nabízí CK výměnu pobytu v Egyptě za dovolenou v některé z jiných destinací, jež nabízí.

Zhruba 80 klientů, jimž byla dovolená zkrácena z důvodu repatriace, dostanou zpět poměrnou částku za nevyčerpané dny dovolené, a to v podobě voucheru na libovolný zájezd z nabídky Exim tours, která veškeré pobyty za klienty uhradila předem.

Výměna dovolené

Cestovní kancelář Alexandria již nemá v letovisku Hurghada žádné klienty, poslední se vrátili v pondělí. „Klientům, kterým jsme z bezpečnostních důvodů zkrátili dovolenou, vrátíme adekvátní finanční částku. Ti, kterým jsme dovolenou zrušili, si mohou vybrat jinou v jakékoliv destinaci, kterou nabízíme. Většina z nich tuto kompenzaci využívá,“ řekl Novinkám šéf marketingu CK Petr Šatný.

Lidé, kterým CK dovolenou zkrátila, dostanou finanční kompenzaci. Šatný dodal, že se jednalo řádově o desítky lidí, nikoliv o stovky, protože o dvoutýdenní zájezdy podle něj dlouhodobě není tak velký zájem jako o ty kratší. Z menšího a mnohem klidnějšího letoviska Marsá Alam by se poslední klienti společnosti Alexandria měli vrátit příští pondělí.

Čeští turisté podle cestovních kanceláří zájem o předčasný odjezd z letovisek u Rudého moře nemají. Asi deseti procentům turistů kanceláře musely zkrátit pobyt. Většina ze 2000 lidí, kteří měli o tomto víkendu odletět do egyptských letovisek, si již vybrala jinou destinaci nebo termín.

Fischer zatím vyčkává

„Až do konce prázdnin nevypravíme do Egypta žádné letadlo. Klientům, kteří měli letět v pondělí 26. 8., ve čtvrtek 29. 8 a v neděli 1. 9., nabídneme změnu destinace nebo vrácení peněz. V této chvíli plánujeme vypravit první let do Egypta 5. září. Vše bude samozřejmě záviset na aktuální bezpečnostní situaci,” řekl k aktuální situaci tiskový mluvčí Jan Osúch z cestovní kanceláře Fischer.

Ta dopraví domů v pondělí večer z Hurghady více než 300 turistů, kterým skončila dovolená. Na místě zůstane asi 30 dalších na prodloužené dovolené. O jejich předčasném návratu rozhodne aktuální situace.

Ve čtvrtek dopoledne se z letoviska Marsa Alam, kde je situace zatím bez problémů, vrátí do Česka přes 80 českých turistů po skončení dovolené. Zbývajících zhruba 200 by podle informací CK Fischer mělo přiletět plánovanou linkou v pondělí 26. srpna.

Miliónové újmy

Ztráty cestovních kanceláří kvůli zrušeným zájezdům do Egypta dosáhnou desítek miliónů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim tours odhaduje ztrátu za tento víkend na téměř 20 miliónů korun.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže se ztráta může vyšplhat na 40 až 45 miliónů korun. Podle odborníků se také řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt může dostat do existenčních problémů. V sobotu večer vyhlásila platební neschopnost slovenská cestovní kancelář Medina Tours, která byla na Egypt orientována.

Související téma: Egypt

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Velké české cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek, reagovaly tak na doporučení ministerstva zahraničí. To české občany v pátek vyzvalo, aby nejezdili do Egypta, a to ani do turistických středisek u Rudého moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám