Hlavní obsah

Cestovní kanceláře přivážejí turisty z Egypta, některé i proti jejich vůli

Aktualizováno

Příští pondělí přiletí z nepokoji zmítaného Egypta poslední letadlo s českými turisty. Ti o předčasný odjezd vesměs nemají zájem. Asi deseti procentům turistů kanceláře musely zkrátit pobyt. Někteří klienti si stěžují na postup CK Exim Tour, která údajně lidi upřostřed noci vzbudila, museli se sbalit a odejet na letiště, i když měli část dovolené ještě před sebou a odjet nechtěli. CK však dovolenou klientů zkrátit může.

Foto: Profimedia.cz

Do egyptské Hurgady už noví turisté nepřijíždějí, někteří dokonce předčasně odjíždějí.

Článek

„V noci z pátku na sobotu bez jakéhokoli varování a předchozího upozornění obdržela dcera deset minut po půl noci sms zprávu od delegáta CK Exim Tours, že jejich pobyt končí, následně byla kontaktována telefonicky, že se mají okamžitě sbalit a opustit hotel, doslova během hodiny byly v noci vyhozeny z hotelu v Hurghadě na ulici bez jídla a pití,” popsal Novinkám otec jedné z turistek Vítězslav Macek.

Logistický oříšek

Marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma Novinkám řekl, že CK do Egypta od 26. srpna na základě doporučení ministerstva zahraničí přestane létat a nyní je velmi těžké logisticky zajistit návrat všech klientů. Některým proto musela dovolenou ukončit dříve. Uznal, že někteří byli zklamaní, protože v letoviscích je situace klidná. „Týká se to necelých deseti procent klientů, rozumím jejich obrovskému zklamání,” řekl Novinkám. Exim Tours má v Egyptě stovky lidí. Jen během víkendu jich přiletělo zpět 1500.

Doporučení do Egypta necestovat vydalo ministerstvo zahraničí ČR v pátek odpoledne. CK informovala klienty, kteří měli odletět v sobotu, aby na letiště zbytečně nejezdili a současně musela informovat část turistů, že poletí zpět už v sobotu. Informace se k některým dostala v noci a oni se museli náhle sbalit.

Jak budou klienti odškodněni, CK zatím nerozhodla, jednat o tom bude v pondělí.

Pokud by někdo odmítl odjet dříve, CK mu nemůže zajistit návrat do země, příští pondělí tam poletí naposledy.

Podle šéfa Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže má cestovní kancelář na takový postup právo. Podle něj mohu lidé vnímat situaci jako bezpečnou, ale pokud by se něco stalo, CK by čelila nařčením, proč lidi v zemi nechala.

Egypt je nebezpečnou zemi, za poslední dny tam při střetech islamistů s bezpečnostními složkami zemřely stovky lidí. Jeden islamista byl zastřelen přímo v Hurgadě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilí v Egyptě se přiostřujeVideo: Reuters

Ztráty jdou do desítek miliónů

Jiné cestovky zatím turisty nechávají dovolenou dokončit. "Pobyty jsme zkrátili o týden jen těm, co měli zaplacenou dvoutýdenní dovolenou, ti se vrátí v pondělí," dodal šéf marketingu CK Alexandria Petr Šatný.

Poslední Češi se podle Šatného vrátí příští pondělí z letoviska Marsá Alam, o předčasný odlet nikdo nepožádal.

Cestovní kancelář Fischer má v Egyptě nyní 800 klientů. Příští týden tam mělo odletět zhruba 500 klientů.

Ztráty cestovních kanceláří kvůli zrušeným zájezdům do Egypta dosáhnou v příštím týdnu desítek miliónů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim Tours odhaduje ztrátu za tento víkend na necelých 20 miliónů korun. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže se ztráta může vyšplhat na 40 až 45 miliónů korun.

Do Egypta neodletělo 2 000 Čechů

Podle odborníků se také řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt může dostat do existenčních problémů. V sobotu večer vyhlásila platební neschopnost slovenská cestovní kancelář Medina Tours, která byla na Egypt orientována.

Velké české cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek, reagovaly tak na doporučení ministerstva zahraničí. České občany v pátek vyzvalo, aby nejezdili do Egypta, a to ani do turistických středisek u Rudého moře kvůli zhoršující se bezpečnostní situace na celém egyptském území. Při nepokojích tento týden zemřelo několik stovek lidí. Protesty se netýkají jen Káhiry, ale rozšířily se i do jiných měst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protestující v Káhiře skákali z mostu při útěku před střelbou Video: Reuters

Většina ze 2000 lidí, kteří měli o tomto víkendu odletět do egyptských letovisek, si již vybrala jinou destinaci nebo termín. Nejčastěji lidé zvolili jako náhradu Bulharsko a Řecko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám