Hlavní obsah

Slepec ušel se psem 1500 kilometrů

Právo, Hedvika Miller

Je horký červnový den. Na plážích severokarolínského letoviska Outer Banks si lidé užívají léta. Je skoro 40 stupňů, na slunci ještě víc. Na konci přímořské stezky vychází rychlým a svérázným krokem muž, který se evidentně nejde opalovat na pláž.

Foto: Hedvika Miller, Právo

Trevor Thomas prošel jako první slepec v USA stezku nazvanou Od hor k moři.

Článek

Na hlavě šátek, na nose černé brýle, khaki šortky, kotníkové pohory se silnými ponožkami. Na zádech nese velký batoh a na červeném vodítku vede labradora. Jen málokdo si uvědomí, že jde o historický okamžik.

1500 kilometrů za 77 dní

Ten muž v šátku je slepý. Třiačtyřicetiletý právník Trevor Thomas ztratil úplně zrak před osmi lety a jako první slepec v USA prošel 1500 kilometrů dlouhou turistickou stezku zvanou „Od hor k moři“.

Na pouť divočinou se Trevor vydal 6. dubna ve státě Tennessee, kde se ještě musel brodit i ve sněhu. Prošel ji za 77 dní pouze v doprovodu své labradorky Tennille. „Nedovedu si představit, že by se mnou nebyla. Pomohla mi tolikrát v orientaci i v tom, že jsem někde nespadl ze skály,“ popisuje svůj pochod.

Foto: Hedvika Miller, Právo

Trevor s labradorkou Tennille

Stezka začíná v Kouřových horách v Tennessee a vede přes Apalačské hory a nejvyšší vrchol východního pobřeží USA Mount Michel (výška 2030 metrů). V některých místech musí člověk šplhat po skalních stezkách a útesech, mnohdy zabezpečených lany jako provizorním zábradlím.

„Ztratil jsem se jen desetkrát,“ přiznává Trevor. „Ta nejhorší část vůbec nebyla v horách, ale v okolí hlavního města Severní Karolíny Raleighu, kde cesta vede hned podél silnic a satelitních městeček,“ dodává.

O zrak přišel kvůli vzácné oční chorobě. Dnes už nevidí ani stíny, světlo či tmu. V orientaci mu tak pomáhají sluch, hmat a čich. Trevor nedá dopustit na svůj GPS a iPhone, který dokáže e-maily převést do mluveného slova a naopak.

Jen tak mohl být v kontaktu s rodinou, známými, přáteli a fanoušky, kteří jeho pouť bedlivě sledovali. Technické zázemí mu také pomohlo spočítat míle, čas i kroky, které zdolal. Bylo jich 2,1 miliónu.

Všechno začalo šokem z oslepnutí

Jen málokdo si to dovede představit. Píše se rok 2005. Na Trevora čeká úspěšná kariéra právníka. Najednou má pocit, že vše kolem vidí rozmazaně. Myslel si, že jde jen o rutinní záležitost, kterou vyřeší oční lékař.

Ten jen potvrdil hrozivou diagnózu, a sice že Trevor zůstane do konce života slepý. Jako nadmíru sportovně aktivní člověk se nesmířil s tím, že by zbytek života strávil na gauči.

„Začal jsem chodit nejdříve sám v sousedství a v parcích. Když to šlo, vydal jsem se do horských stezek, a když i to vyšlo, rozhodl jsem se v roce 2008 zdolat apalačský 3500 kilometrů dlouhý maratón z Georgie do státu Maine na severovýchodě USA.

Foto: Hedvika Miller, Právo

Slepý dobrodruh Trevor Thomas

Zdolání Apalačské stezky je snem nejednoho zcela zdravého turisty. Ročně se o to pokoušejí stovky Američanů, ale jen jedna třetina to dokáže. Často se v divočině buď zraní, nesnesou samotu a začnou blouznit, nebo se jednoduše unaví tak, že už nemohou dál. Pochod totiž trvá přibližně šest měsíců, a to se musí jít doslova nonstop.

Inspirace pro ostatní

Trevor se stal inspirací pro ty, kteří mají jakýkoliv zdravotní problém, který nemusí souviset jen se zrakem. Na konci stezky Od hor k moři byl trochu smutný, protože se tím naplnil další jeho cíl.

Teď si musí odpočinout a naplánovat jiný. Určitě to nebude dlouho trvat. Zkušeností už má dost, a jen tak sedět doma stejně nedokáže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám