Hlavní obsah

Starosta Říma zakázal vjezd aut ke Koloseu

– Řím

Obyvatele italské metropole čekají o víkendu velké dopravní změny. Podle nového nařízení začne od soboty platit zákaz vjezdu na jednu z nejfrekventovanějších ulic v centru, která se vine kolem Kolosea. Podle římského starosty je to způsob, jak ochránit vzácné antické památky a povzbudit turistický ruch. Řada místních se ale bouří, protože podle nich zákaz povede k chaosu.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Koloseum bude ušetřeno negativních dopadů spojených s přilehlou dopravní tepnou. Ilustrační foto

Článek

Via dei Fori Imperiali, což je silnice v samém historickém centru, je jednou z hlavních dopravních tepen Říma. Jen těsně míjí nejnavštěvovanější památky - Forum Romanum a Koloseum. Mezi lety 1924 a 1932 ji nechal postavit fašistický vůdce země Benito Mussolini.

Památkáři už dlouhá léta bijí na poplach, protože podle nich emise z desetitisíců aut a otřesy z dopravy historické památky vážně poškozují. Silnice navíc omezuje pohyb turistů, kteří tam proudí po statisících.

V budoucnu možná vznikne pěší zóna

Po víkendu budou smět na dříve přeplněnou třídu pouze vozidla městské dopravy, taxislužby a záchranných složek. Provoz by se měl snížit až o 90 procent. Zákaz vjezdu ale kritizují podnikatelé a další obyvatelé Říma, podle nichž uzávěrka povede k dopravnímu kolapsu.

„Čtu spoustu stížností. A se vším respektem říkám, že mezi zájmem toho, kdo chce zaparkovat přímo před trafikou, a toho, kdo chce zachránit Koloseum, dávám přednost tomu druhému,“ řekl k tomu starosta Ignazio Marino. Přemýšlí prý také nad tím, že z celé oblasti vytvoří pěší zónu, kam by nesměla vůbec žádná vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám