Hlavní obsah

Sociální sítě kradou na dovolené moderní generaci odpočinek

Novinky, jky

Fotografie změnily v uplynulých 10 až 15 letech výrazně svůj význam. Zatímco dříve si rodina vytáhla album z dovolené během tmavého deštivého dne, nyní se stává focení na dovolených jakousi nutností. A dodejme: Focení úplně všeho. Od orosené sklenice s pivem, přes hezkou mušličku na pláži až po každou druhou palmu. A ještě to pak prohnat „nějakým tím instagramem”. Odpočinek sténá.

Foto: Profimedia.cz

Dívejte se, jak mi to sluší v přírodě. Ano, jsem jen v plavkách a ano, nemusím sedět v práci jako vy... Takový podtext mívá mnoho fotek na sociálních sítích.

Článek

Chytré telefony přiblížily fotografování daleko širšímu okruhu lidí. A když to sečteme s digitálními fotoaparáty, u kterých si lidé nemusejí kupovat filmy a zvažovat, nač jednotlivé snímky „utratí”, počet fotek z dovolených se násobí možná až dvojciferným číslem.

Mladí mezi sebou stále častěji soutěží o to, kdo udělá dokonalejší a působivější snímek (obyčejně prohnaný aspoň přes tři filtry v nějakém programu), aby zapůsobili na své přátele.

Velký čas tak tráví pořizováním snímků, jejich nahráváním na sociální sítě a komentováním jejich obsahu společně se svými přáteli, místo toho aby odpočívali a oprostili se od domova, varují mnozí psychologové.

Je to soutěž

„Technologie se dostává do cesty nejen užívání si toho, kde lidé jsou, ale už i tomu, s kým tam jsou. Zachovávání si určitého momentu v hlavě je důležitější než jeho zachovávání ve vašem mobilním telefonu. Dovolená by měla být o odpojení se od vašeho normálního života,” uvedl Cary Cooper z Lancaster University.

Každý třetí člověk v anketě ve Velké Británii přiznal, že sehrává dovolenkové snímky, aby na nich působil co nejšťastněji a mohl je následně sdílet na internetu. Podle Coopera se stalo mezi částí lidí focení snímků jakousi soutěží, jejímž důkazem je to, že lidé chtějí zveřejnit své snímky na sociálních sítích co nejrychleji a obírají se tak o cenné minuty dovolené.

Anketa

Dělíte se také o zážitky z dovolené se svými přáteli na sociálních sítích ještě před návratem domů?
Ano
10,4 %
Ne
89,6 %
Celkem hlasovalo 2926 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám