Hlavní obsah

Fascinující pohled z kosmu: Noční metropole vypadají jako z karamelu

Jistě už se vám stalo, že jste při procházce ulicemi města zářícími do tmy umělým osvětlením vzhlédli a zatoužili vidět na černé noční obloze hvězdy. Přitom jste právě uprostřed jedné stáli. Jako takové rozprsknuté pozemské hvězdy totiž vypadají rozsvícená města z vesmíru.

Foto: Andre Kuipers, Profimedia.cz

Noční Londýn na snímku z vesmíru

Článek

Několik astronautů bylo při pohledu na nocí přikrytou planetu Zemi natolik fascinováno, že se rozhodli o svůj zážitek podělit. Vytvořili proto snímky řady velkoměst, jejichž vzhled vyvolává množství asociací – připomínají rozlitý karamel, svítící pavučinu nebo žlutě zářící sněhovou vločku. Koneckonců vybrané evropské metropole jsou toho důkazem.

Londýn, Velká Británie

Zhruba osmimiliónová metropole Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se rozprostírá na ploše větší než 1570 kilometrů čtverečních. Ve světle pouličních lamp a domácností se v obrysu města objevuje černých flíčků jen poskrovnu.

„Hvězda“ jménem Londýn je ve tmě nepřehlédnutelná i z vesmíru. Oslňuje jako vyleštěná zlatá mince.

Brusel, Belgie

Město je proslulé především soškou Manneken Pis (čurající chlapeček), výtečnými vaflemi a obřími budovami institucí EU. Brusel má po setmění vzhled pavučiny. Z jeho blýskavého středu se skromně větví stovky osvětlených „vlásečnic“, které dokonale vykreslují noční siluetu města.

Foto: Chris Hadfield , Profimedia.cz

Brusel z pohledu astronautů

Atény, Řecko

Doslova božské město, které se v minulosti stalo dějištěm starověkých bájí, je v současnosti srdcem prosluněného Řecka. Atény jsou snem mnoha turistů a pokladem pro necelý milión svých obyvatel. Jako drahý kámen září také z vesmírných snímků. Žlutá světla střídají bílá a společně nechávají vyniknout zeleni na okrajích města.

Foto: Paolo Nespoli, Profimedia.cz

Rozsvícené Atény

Berlín, Německo

Hlavní město sousedního Německa má za sebou pohnutou historii. Přestože ho někteří označují za ponuré, mnohé turisty naopak fascinuje. Jedním z nejznámějších míst je za tmy nasvícená Braniborská brána. Berlín, který patří mezi největší města Evropy, se v noci nenápadně proměňuje do tvaru sněhové vločky. Někdo na snímku možná uvidí spíš chobotnici.

Foto: Andre Kuipers, Profimedia.cz

Rozvětvená záře nočního Berlína

Anketa

Lákalo by vás podívat se na Zemi z vesmíru?
Ano
91,3 %
Ne
8,7 %
Celkem hlasovalo 13778 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám