Hlavní obsah

Vinnetou už nejezdí po zaminovaných stezkách

Právo, Ivan Vilček

Chorvatsko není jen moře, ostrovy a krásné zátoky. Jeho vnitrozemí s fascinující přírodou připomíná fanouškům Karla Maye natáčení slavných a bez přehánění nesmrtelných filmů o náčelníkovi Apačů Vinnetouovi.

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatskem po stopách Vinnetoua. Údolí pod horou Mali AlanVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

S trochou nadsázky jsou Plitvická jezera na cestách Chorvatskem povinnou zastávkou.  Před 50 lety se tady natáčelo množství scén z filmového příběhu Vinnetoua. Hned po vstupu do areálu národního parku vchodem číslo jedna se návštěvníkům otevírá panoráma Velkého vodopádu a prvních jezer.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pohoří Tulove Grede

Když se spustíte do údolí a zastavíte pod majestátním Velkým vodopádem, dost možná se vám vybaví náčelník Apačů na koni Ilčim, jak uniká před bandity. Přesně tady se totiž natáčela scéna z filmu Vinnetou – Poslední výstřel.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pod Velkým vodopádem na Plitvických jezerech.

Stačí pokračovat dál po dřevěném chodníku a nad jezerem narazíte na jeskyni. Ano, je to ta, v níž starý indián z kmene Tonkawa strážil bájný poklad. Do jeskyně se stoupá po schodech, jež jsou ve filmu vidět při záběru na nohy šéfa trampů Cornela.

„Jé, ta je malinká,“ říká překvapeně jeden z turistů. Opravdu, jeskyně zdaleka není tak velká jako ve filmu. Scénu s pokladem totiž tvůrci dotočili ve studiích.

Fandové ano, tabule ne

Fandové Vinnetoua se najdou především mezi německými, českými a slovenskými turisty. „Když jsem u jezera uviděl jeskyni, chtělo se mi křičet ,haló‘, jako křičeli trampové, když se Cornel se svými kumpány ani po třech hodinách nevracel,“ říká nadšeně jeden ze slovenských návštěvníků.

„Jsme rádi, že nás příznivci filmů o apačském náčelníkovi a jeho bílém bratrovi navštěvují. Ale chceme propagovat především krásnou přírodu, ne film.“
Průvodce u Plitvických jezer

Po největším jezeře Kozjak převáží turisty loďka s kapacitou 100 osob (plavba je v ceně vstupenky). Stačí, když se filmoví fandové trochu zasní a uvidí na hladině jezera Vinnetoua a Old Shatterhanda na kánoi.

Všechny filmové nadšence však poněkud nemile překvapí, že v národním parku nikde nevidí tabule s upozorněním, kde vznikla jaká scéna. V obchodech se suvenýry nabízejí prodavači jen dva druhy starých pohlednic s Vinnetouem, jinak nic.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jeskyně známá z filmu Poklad na Stříbrném jezeře.

Kdybychom nemíjeli restauraci pojmenovanou po hrdinovi románů Karla Maye, zdálo by se, že Chorvaté se k tomuto filmu ani nepřiznávají.

„Jsme rádi, že nás příznivci filmů o apačském náčelníkovi a jeho bílém bratrovi navštěvují. Ale chceme propagovat především krásnou přírodu, ne film,“ reaguje na naše námitky jeden z průvodců u Plitvických jezer.

Miny prý už zmizely

Po výjezdu z dálničního tunelu Sveti rok se přímo za vašimi zády tyčí skály Tulove Grede, které v 1. díle představují Nuggets Hill, kam si Apačové jezdí pro zlato. Z dálnice sjedete u výjezdu Maslenica a pokračujete serpentinami do hor.

Silnice je strmá a kamenitá. Setkání s protijedoucím autem může být napínavé. Naštěstí je zde minimální provoz. Když jen tak kráčíte po stezkách pod horou Mali Alan a nemusíte se bát, že šlápnete na minu, je to nádherný pocit. Ještě před několika lety totiž bylo toto území zaminované jako pozůstatek války na počátku 90. let minulého století.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vrch Mali Alan představuje ve filmu Nuggets Hill.

Na náš dotaz, zda už jsou všechny miny odstraněny, místní Chorvat zahlásí: „Není cedule, nejsou miny.“

Věříme mu, a tak vyrážíme na místa, kde zastřelili Vinnetouova otce Inču-čunu a sestru Nšo-či, do kamenolomu, v němž našel smrt jejich vrah Santer. A pak také na místo, kde naposledy vydechl sám Vinnetou.

Zrmanja – Rio Pecos

Nedaleká řeka Zrmanja zůstane pro milovníky filmů o Vinnetouovi navždy řekou Rio Pecos. Je obtížné najít přesné místo, kde ve filmu stálo pueblo Apačů. Z asfaltové silnice k němu nevede žádná značka. Při jízdě po klikaté vedlejší silnici plné kamení jede naproti auto s německou poznávací značkou. Přes otevřené okénko stačí zvolat „Pueblo, Vinnetou“ a Němci přikyvují, že jedeme správně.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Řeka Zrmanja u města Obrovac

Na místě nás čeká nádherný pohled na klikatící se řeku s modravou vodou a v uších zní Vinnetouova věta „Třikrát se obrací Rio Pecos“. Právě tady svedli souboj Old Shatterhand a Inču-čuna. V okolí řeky se zrodila celá řada dalších scén.

Nechybí tu tabule s fotografiemi puebla a scén, které se zde natáčely. Po řece Zrmanja převáží turisty loďka vyrážející z města Obrovac.

Paklenica se k Vinnetouovi hlásí

U města Stari Grad vstupujeme do Národního parku Paklenica. Zde se odehrávaly hlavně scény filmu Poklad na Stříbrném jezeře, tedy úplně prvního příběhu, jenž předznamenal úspěch všech následujících. Tady se k Vinnetouovi hrdě hlásí. Na několika místech visí tabulka, která upozorňuje na místa natáčení. Zdejší skály jsou dnes rájem horolezců.

Naše cesta za šlechetným náčelníkem Apačů–mescarelů zde končí. V Chorvatsku jsou však k vidění i jiná místa, kde se série filmů natáčela.

Už dnes víme, že příště nás čekají vodopády Krka (Vinnetou I) a Trogir, který ve filmu Vinnetou – Poslední výstřel představuje město Santa Fe. Howgh.

Anketa

Láká vás návštěva míst, kde se natáčely filmy o Vinnetouovi?
Ano
85,3 %
Ne
14,7 %
Celkem hlasovalo 6113 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám