Hlavní obsah

Poutníci na kolech vyjeli směr Turecko. Mají ujet 3000 kilometrů

Čtyři dobrodruzi na kolech vyjeli v pátek z Oslnovic na Znojemsku na 3000 kilometrů dlouhý výlet přes Turecko. Putování nazvali Cesta k písmu a chtějí jím uctít výročí 1150 let od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Expedice potrvá měsíc a její cílová rovinka bude na nejznámějším moravském poutním místě - Velehradě.

Foto: Profimedia.cz

Název chrámu Hagia Sofia lze přeložit jako chrám Boží moudrosti. Toto místo je jedním z cílů mise českých dobrodruhů.

Článek

„Název expedice Cesta k písmu má dva smysly. První vyjadřuje cestu k zavedení písma hlaholice na Velké Moravě věrozvěsty, druhý pak cestu jejích obyvatel k poznání bible, tedy víry,“ uvedl už dříve organizátor cesty Pavel Voříšek.

Tým, putující do Turecka, čítá devět lidí, čtyři z nich pojedou na kole a další se postarají o zajištění cesty, ubytování, stravu a dokumentaci. Součástí výbavy je i speciální kolo, na němž se jede vleže. Z něj budou rozdávat ve městech upomínkové předměty související s věrozvěsty. Starosta Oslnovic, odkud skupina vyrazila, Jan Voříšek poutníkům věnoval vlajku obce, aby ji s sebou vzali do zahraničí.

Po stopách minulosti

Denně by tým měl urazit asi 160 kilometrů. Trasa tvoří okruh a vede z Moravy přes Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko a Řecko do Istanbulu. Je trasou, kterou zdolali vyslanci velkomoravského knížete Rostislava, aby mohli v Konstantinopoli požádat jeho jménem byzantského císaře Michala III. o vyslání církevní misie do Velkomoravské říše.

V Istanbulu je cílem chrám Hagia Sofia, odkud se skupina cestovatelů vypraví zpět cestou, kterou Cyril s Metodějem kdysi zdolali. Pojedou do Soluně, odtud do Benátek a dále na sever do České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám