Hlavní obsah

Vedro, alkohol a koupání jsou vražedná kombinace

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější tropické teploty volají po osvěžení – pivo teče proudem a koupaliště jsou plná. Ale záchranáři varují: horké léto, alkohol a voda se mohou stát doslova vražednou kombinací. Záchranářům a plavčíkům nejvíce práce přidělávají plavci, kteří, i když by pár temp zvládli, se zmoženi alkoholem začnou topit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bazény a koupaliště budou v následujících dnech zřejmě praskat ve švech. Ilustrační foto.

Článek

„Od začátku roku máme ve statistikách dvacet tonutí, z toho 13 lidí bohužel utonulo. Od června se v Praze a okolí topilo osm lidí, z nichž čtyři bohužel nepřežili. Nejčastěji pomáháme tonoucím pod vlivem alkoholu,“ sdělila Právu Klára Fikejzová, mluvčí pražských záchranářů.

K poslední záchraně vyjížděli zdravotníci ve středu na pražské koupaliště Šeberák. „Topil se tu padesátiletý muž. Záchranáři ho vytáhli a zkoušeli rozdýchat, nakonec se jim ho skutečně povedlo oživit. Ve velmi vážném stavu ho poté převezli do Thomayerovy nemocnice na oddělení ARO. V nemocnici také potvrdili, že byl muž pod vlivem alkoholu,“ informovala o případu Fikejzová.

K opatrnosti nabádají také strážníci

Podobnou zkušenost s opilci mají i pražští strážníci. „I náš poříční útvar takříkajíc tahá lidi z vody, zvláště v těchto tropických dnech, většinou se skutečně jedná o osoby, které nadmíru požily alkoholických nápojů,“ potvrdila mluvčí pražské městské policie Jana Přikrylová.

Neuhasínající žízeň je v těchto dnech patrná i v nabídce stánků u koupališť a rybníků. „U Máchova jezera už byla většina stánků odpoledne po 14. hodině skoro prázdná. A na plážích bylo patrné, že zrovna nealko si všichni nedávali. Prostě to tak nějak patří k létu,“ podělil se o svůj postřeh jeden z čtenářů Práva.

Nebezpečí hrozí i na šlapadlech

Nebezpečí nepředstavuje však jen alkohol při koupání a plavání. Ostré smysly se hodí i při projížďce na šlapadle. Díky nim možná vyvázla posádka šlapadla jen s lehčími zraněními. Do jejich loďky totiž ve středu odpoledne u Slovanského ostrova v Praze narazil vltavský parník.

Zda šlo o nepozornost kapitána parníku, nyní prověřuje Státní plavební správa a policie. Žena na šlapadle si při nárazu poranila hrudník a skončila v nemocnici v péči lékařů.

Anketa

Popíjíte v letních parnech na koupališti alkoholické nápoje?
Často
34,2 %
Jen občas
24,6 %
Nikdy
41,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2835 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám