Hlavní obsah

Neexistující restaurace položila konkurenci na lopatky

Novinky, Jakub Kynčl

Cestovatelský portál tripadvisor má z ostudy kabát. Jeho zaměstnancům se totiž nepodařilo odhalit podnik, kterému přibývaly pozitivní recenze tak dlouho, až převálcoval většinu ostatních podniků v okolí. Jedinou vadou na kráse je to, že restaurace Oscar's vůbec neexistuje.

Foto: Tripadvisor

Článek

Luxusní restaurant Oscar’s se měl ukrývat na lodi zakotvené ve městě Brixham v anglickém hrabství Devon. Podle recenzí byl lepší než 37 dalších podniků v oblasti a hosté jej v recenzích chválili za skvělé služby a zejména „ohromující kulinářské výtvory, které hraničily s magií“. Někteří pak dokonce doporučovali udělení michelinské hvězdy.

Restaurace se na webu oblíbeném mezi cestovateli celého světa udržela celé dva měsíce, a to i navzdory dvěma recenzím, ve kterých zklamaní autoři upozorňovali na to, že takový podnik neexistuje. Teprve poté, co britský deník Telegraph požádal portál tripadvisor o vyjádření, restaurace z výčtu zázračně zmizela.

Odborníci ze společností, které se zabývají reputací firem na internetu, teď svorně tvrdí, že to na cestovatelský portál vrhá špatné světlo. „Když vám na webu bez odhalení přibývají skvělé recenze na neexistující podnik po dobu dvou měsíců, je poměrně komplikované určit, jak pak dokážou jeho pracovníci odhalit opravdu propracovaný podvod,“ uvedl expert v této branži Chris Emmins.

Smazali stovky recenzí

A nejsou to jediné potíže, se kterými se známý web potýká. Mnoho majitelů nejrůznějších zařízení si stěžuje, že jim ve velkém mizí autentické pozitivní recenze od zákazníků, které někdo z pracovníků vyhodnotil jako podezřelé. Ziggy Husain, který vlastní existující restauraci Spice House v britském Halifaxu, tvrdí, že mu neoprávněně zmizelo skoro 300 recenzí a jeho restaurace se najednou propadla na 122. místo ze 135.

Portál tripadvisor si však stojí za tím, že mazání recenzí z jeho strany je oprávněné. Série bezpečnostních filtrů, které údajně používají k odhalení recenzí, je totiž vyhodnotila jako podezřelé. A podezření se prý potvrdila poté, co je začal jejich tým prošetřovat. Jako trest totiž restaurace ještě dostala snížení popularity na určité časové období. Pro mnoho restauračních zařízení, u nichž je příliv hostů závislý na tomto portálu, může být přitom takový krok likvidační.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám