Hlavní obsah

Tak stárne Země

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řadě míst, která turisté vyhledávají kvůli rozmanitosti jejich barev a tvarů, jsou odborníci uchváceni tím, jak jim zdejší horniny podrobně ukazují vývoj planety Země. Jednotlivé vrstvy usazenin jsou obnaženou historií postupných proměn přírody.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepším časem, kdy navštívit Antilopí kaňon, je poledne. Tehdy je slunce na obloze vysoko a skalními štěrbinami proniká do chladného stínu jeho světlo.

Článek

Vápencové bludiště

Geograficky úchvatným a turisticky zbožňovaným místem je v Arizóně mimo jiné Antilopí kaňon poblíž jezera Powell. V některých jeho úsecích musejí návštěvníci šplhat po žebřících nebo se soukat proklatě úzkými skulinami skalních zdí. Oranžový vápencový labyrint tu vymlela voda. Díky tomu jsou stěny kaňonu dokonale hladké a ladně se vlní po celé své délce i výšce.

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlídka Antilopího kaňonu

Vlnitý arizonský poklad

V Arizoně se ještě chvilku zdržíme. Kongres Spojených států amerických označil už před téměř 30 lety zdejší kaňon řeky Paria a jeho Rumělkové útesy (Vermillion Cliffs) za divokou krajinu, v níž platí pro turisty ještě přísnější pravidla než třeba při návštěvě národních parků.

Foto: Profimedia.cz

Duhový útvar The Wave v oblasti Coyote Buttes

Výlet sem si lidé musejí naplánovat dlouhé měsíce dopředu, protože jsou sem vpouštěny jen malé turistické skupiny. Pak už nezbývá než doufat ve vydařené počasí, aby se v kaňonu například nezvedla voda a výprava nemusela být zrušena. I to se stává. Asi nejznámějším útvarem této oblasti je The Wave, tedy Vlna.

Majestátní skalní schody

Nepřehlédnutelné červenooranžové skály parku Bryce Canyon, který je od roku 1928 národním parkem, jsou úžasným místem na celodenní výlet. Alespoň pokud se zrovna pohybujete na jihozápadě Utahu.

Foto: Profimedia.cz

Žíhaný a tak trochu temný Bryce Canyon

Především si zastávku zde užijí ti, kterým nechybí představivost. V prastarých skalních útvarech Bryce Canyonu, jako by se ukrývaly nejrůznější předměty či zvířata. Stačí jen přimhouřit oči a trochu se zasnít.

Bezpočet kamenných formací na ploše 145 kilometrů čtverečních lze pozorovat dlouhé hodiny. Park je protkán sítí cest, jejich zastávky tvoří parkoviště u míst, která by turisté neměli přehlédnout. To výrazně usnadňuje orientaci v jinak dosti nepřehledné krajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám