Hlavní obsah

Posvátné jezero indiánů je plné barevných fleků

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvrnité jezero, kterému se v angličtině říká Spotted lake, láká turisty do kanadské provincie Britská Kolumbie. Leží blízko zdejšího města Osoyoos. Zvláštností tohoto jezera je jeho puntíkovaný vzhled, který přitahuje pozornost cestovatelů i fotografů.

Foto: Profimedia.cz

Kouzelné útvary kreslí v jezeře především teplé letní počasí, které přeje průběžnému odpařování vody.

Článek

Slaná voda „kropenatého“ jezera obsahuje velké množství minerálů. Indiáni už kdysi přišli na její blahodárné účinky, a tak se do pro ně posvátného jezera chodili koupat s rozličnými kožními problémy i chorobami pohybového ústrojí. A jejich bojovníci v jezeře regenerovali svá poraněná těla.

Foto: Profimedia.cz

Žádný čerstvý prašan, jen sůl z vyschlé vody.

Voda je bohatá na hořčík, sodík a vápník. Odpařování soli a minerálů zvýrazňuje různě velké plochy kráterů, jež nápadně vykukují ze dna jezera a ani z dálky je nelze přehlédnout. Jsou zbarvené dožluta, dohněda i domodra - záleží na koncentraci zmíněných minerálů. Někdy jezero díky poprašku vysušené soli připomíná zasněženou ledovou plochu s bahenními bazénky.

Foto: Profimedia.cz

Malé či větší krátery jsou rozmístěné po celé ploše jezera.

Roztodivné jezero leží v chráněné přírodní oblasti státního parku na rozhraní kanadské provincie Britská Kolumbie a státu Washington v údolí řeky Okanogan. Koupání tady turistům není dovoleno, ale kochat se pohledem a fotit mohou dle libosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám