Hlavní obsah

Zase ty paštiky. Češi opět vozí do Chorvatska své jídlo ve velkém

– Praha

Zájem Čechů o Chorvatsko letos roste. V prvních červencových dnech vyjelo do chorvatských penzionů a soukromých ubytovacích zařízení o deset až 15 procent více českých turistů než loni. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Mag Consulting v chorvatských hotelech a penzionech. Současně se vrátil trend z dřívějška a Češi s sebou vozí ve velkém vlastní jídlo, aby ušetřili.

Foto: Profimedia.cz

Hromada řízků, konzervy a zmražená předvařená jídla. Češi se na cestách do Chorvatska vrací do zaběhnutých kolejí.

Článek

Proč si opět Češi začínají vozit vlastní jídlo? Souvisí to s ukončením kontrol Chorvatů na vnitřních hranicích EU. Stará známá přezdívka Čechů – paštikáři – se tak opět vrací na scénu.

"Cestovní kanceláře specializující se na destinaci Chorvatsko registrují v letošním roce zvýšený zájem české klientely o levnější typ ubytování, jako jsou apartmány s vlastním vařením, pobyty v karavanech a mobilních domcích," dodala tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková.

Velký podíl na zvýšené poptávce Čechů po Chorvatsku má nedávný vstup Chorvatska do EU a s tím související ukončení celních kontrol na vnitřních hranicích EU.

"Naprostá většina Čechů si podobně jako v 90. letech minulého století s sebou veze podstatné množství vlastních potravin v podobě polotovarů, zavařenin a zamražených pokrmů," upozornil analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Chorvatsko láká i kvůli situaci v ČR

Omezení dovozu masných a mléčných výrobků platilo v Chorvatsku do května 2009. Země tehdy zvýšila limit pro dovoz potravin z dosavadního kilogramu na deset kilogramů na osobu. Se vstupem do EU od 1. července letošního roku kontroly na hranicích zmizely.

Dílčí podíl na zvýšeném počtu výjezdů Čechů do Chorvatska mělo i poměrně chladné počasí v posledních týdnech a také ke koupání nevhodná kvalita vody na některých povrchových vodách v ČR.

"Zvýšené výjezdy českých občanů do Chorvatska se tak pochopitelně projeví v podobě snížené poptávky po ubytování v rekreačních oblastech Česka," dodal Beránek.

Od začátku prázdnin je možné cestovat do Chorvatska bez pasu jen na občanský průkaz. Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější letní destinací českých turistů. Do země jich loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo 806 000. Češi se tak podílí na celkovém počtu zahraničních návštěvníků v Chorvatsku z pěti až sedmi procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám