Hlavní obsah

Roste generace turistů, děti cestují násobně více než jejich rodiče

Novinky, Jakub Kynčl

Nesrovnatelně více lidí dnes cestuje se svými dětmi častěji a do větších vzdáleností, než tomu bylo před čtvrt stoletím. Děti se tak podívají mnohdy na místa, o kterých si v jejich věku mohli rodiče nechat jen zdát. Právě dostupnější doprava a otevřené hranice jsou hlavním předpokladem k masovějšímu turismu. Podle britské studie nacestují dnes děti do 16 let věku pětkrát více než dříve jejich rodiče.

Foto: Profimedia.cz

Děti cestují se svými rodiči výrazně více, než cestovali jejich rodiče se svými.

Článek

Podle britské studie, kterou uspořádal Club Med, průměrné dítě do 16 let najezdí bezmála 22 000 kilometrů, ochutná 35 zahraničních jídel a navštíví aspoň pět zahraničních zemí. Ačkoli by statistika byla v České republice zřejmě poměrně výrazně odlišná, i tady platí, že mladí více cestují. Je to samozřejmě dáno i tím, že předchozí generace neměla možnost do některých lákavých destinací vůbec jezdit.

Je kontrastem, že podle ankety rodiče těchto dětí navštívili o jednu zemi méně, ale nacestovali necelé čtyři tisíce kilometrů. Putovali tehdy se svými rodiči většinou jen do blízkého okolí své země. Mladí Britové cestují do USA nyní třikrát častěji než jejich rodič a jejich nejběžnějšími cílovými zeměmi jsou Francie a Španělsko.

Cestování je jednodušší a dostupnější v celém západním světě. Zejména pak lety do vzdálených destinací byly v České republice něčím, co se týkalo jen několika tisíc vyvolených. Při troše hledání akčních slev není problém sehnat zpáteční letenku do thajského Bangkoku z ČR či blízkého okolí za 11 000 Kč, do Los Angeles za 12 500 Kč a do australského Sydney za necelých 17 000 Kč. To jsou ceny, o kterých si mohli nechat lidé dříve jen zdát.

Reklama

Výběr článků

Načítám