Hlavní obsah

Druhý istanbulský most spojující Evropu s Asií slaví 25 let provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před 25 lety, v neděli 3. července 1988, spojil evropskou a asijskou část Istanbulu v pořadí druhý most. Most Fatiha Sultána Mehmeta se klene přes Bosporskou úžinu a měří 1510 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Most Fatiha Sultána Mehmeta v tureckém Istanbulu

Článek

Most Fatiha Sultána Mehmeta leží asi pět kilometrů severně od prvního mostu přes Bospor. Ten byl zprovozněn už o patnáct let dříve. Druhý most slavnostně otevřel tehdejší turecký prezident Turgut Özal, když jej projel svým autem.

Most je umístěn mezi istanbulskými částmi Hisarüstü na evropské straně a Kavacik na asijské. Vozovka se nachází 64 metrů nad hladinou moře, takže pod ním mohou bezpečně proplouvat i ty největší lodě. Vjezd na most je placený, k dispozici je v obou směrech celkem osm pruhů. Chodcům je na most vstup zakázán, přesto se z něj do vody vrhly již stovky sebevrahů.

Více o Bosporské úžině

Bospor je 29 kilometrů dlouhá a téměř čtyři kilometry široká úžina. Spojuje Černé moře s Marmarským a rozděluje Istanbul na evropskou a asijskou část. Letos v květnu Turecko zahájilo výstavbu třetího mostu přes Bospor. Náklady se mají vyšplhat na tři miliardy dolarů (asi 60 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám