Hlavní obsah

Hygienici zakázali koupání v polenském Pekle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Vysočině bylo hygieniky zakázáno koupání v polenském rybníku Peklo. Zvýšené množství sinic a chlorofylu by mohlo ohrozit zdraví rekreantů. Z 19 hodnocených přírodních koupališť v kraji má kvůli nedávným dešťům čistou vodu jen 10 z nich.

Foto: Profimedia.cz

Koupání v deštem znečištěných rybnících odložte raději na později. Ilustrační foto

Článek

Ve zbývajících vysočinských rybnících a vodních nádržích, vyjma Pekla, se lidé mohou vykoupat. Odborníci ale doporučují, aby se následně raději osprchovali. Aktuální situace vyplývá z údajů na webových stránkách krajské hygienické stanice.

Na Havlíčkobrodsku mají čistou vodu Břevnická nádrž, Ředkovec a Řeka. Teplota vody v těchto koupalištích převyšuje 22 stupňů Celsia. O něco hůře je na tom rybník Kachlička, v jehož vodě je více chlorofylu a byly v ní zjištěny i sinice.

Žádná sláva ani v dalších rybnících

Na Jihlavsku mohou rekreanti bez obav o své zdraví zamířit k rybníkům Velký Pařezitý, Malý Pařezitý a Nadymač. Kvůli přírodnímu znečištění má o něco horší čistotu voda v rybníku Černý. Mírně hůře je na tom také voda všech tří sledovaných nádrží na Pelhřimovsku - Sedlice, Vřesník a Trnávka.

Na Třebíčsku má vodu vhodnou ke koupání dalešická přehrada i rybník Stejskal u Rouchovan. V okrese Žďár nad Sázavou jsou čisté rybníky Medlov a Sykovec. O něco nižší kvalitu vody zjistili hygienici v rybnících Domanínský, Velké Dářko, a také u pilské nádrže, v níž je kvůli opravám hráze snížená hladina vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám