Hlavní obsah

Eiffelova věž je zavřená, zaměstnanci stávkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jedna z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí Francie je již druhý den zavřena kvůli stávce. Na pařížskou Eiffelovu věž, kam se denně vypraví desetitisíce turistů, se tak nikdo nedostane, neboť zaměstnanci se stávkou domáhají lepších pracovních podmínek, informovala agentura AFP.

Eiffelova věž v Paříži je zavřená, její zaměstnanci stávkujíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Zhruba 300 zaměstnanců se rozhodlo, že si vymůže vyšší platy a důstojnější podmínky pro svou práci, kterou na 324 metrů vysokém železném symbolu Paříže vykonávají. Jejich hlavní požadavkem je urychlené dokončení renovace interiéru věže, která byla zahájena v roce 2008 a měla trvat 18 měsíců, stále se však vleče.

Stavba z roku 1889 již dávno přesluhuje svou původně plánovanou životnost a denně ji navštíví až 30 000 lidí. Zaměstnanci již v úterý neúspěšně jednali se společností provozující věž, v níž má většinový podíl pařížská radnice. Jednání podle AFP pokračují i ve středu. Tisíce zklamaných turistů tak místo výškového pohledu na francouzskou metropoli zklamaně u paty věže hledí na oznámení o stávce.

"Myslím, že je to určitý francouzský stereotyp. Všude se tu stávkuje, tak proč by se nestávkovalo i na Eiffelově věži. Podle mě je to docela legrační," řekla stanici BBC americká turistka Kathrine Markowská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám