Hlavní obsah

Čeští dobrodruzi chtějí na mopedech urazit 14 tisíc kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pořádně dlouhý výlet s trasou křižující několik evropských a asijských zemí v sobotu ráno vyrazil ze Zlína na mopedu vlastní výroby Jaroslav Holík. Na druhé minimotorce ho doprovází syn Jan. Oba odvážlivci plánují na mopedech přejet nejen vysoké asijské pohoří Pamír, zdolat chtějí také nebezpečné pouště Karakum a Kizilkum.

Foto: Profimedia.cz

Společně s dcerou Ilonou a synem Janem se v roce 2007 vydal Jaroslav Holík na nejvyšší horu Kavkazu. Jak jinak než na minimotorkách

Článek

„Trasa bude velmi náročná a zatím vůbec netuším, do čeho se vlastně pouštím. Mám za sebou už hodně cest na motorce, ale tato překonává všechny dosavadní akce,“ řekl těsně před odjezdem Holík, který má k dispozici i doprovodné vozidlo, za jehož volant usedl ruský kamarád.

Osobní výškový rekord

Minimotorka má motor s objemem pouze 50 kubických centimetrů. Jízdy ve vysokohorském terénu se Holík ale neobává, jelikož motor má na svoji třídu slušný výkon a zvládne i prudší stoupání. „V podobných výškách jsem s naší motorkou už jezdil a nebyl žádný problém. Děsím se spíš pouště Kizilkum. S takovým terénem totiž nemám zkušenosti,“ uvedl.

Holík odhadl, že 14 tisíc kilometrů dlouhou cestu, vedoucí přes Polsko, Ukrajinu, Rusko, Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán a Tádžikistán, zvládne projet za pět týdnů. „Plánujeme, že denně urazíme zhruba 500 kilometrů. V horském terénu pak okolo 100 až 200 kilometrů za den.“

Na expedici Pamír se Holík pokusí podle svých slov alespoň o půl kilometru překonat dosavadní výškový rekord. V roce 2007 s minimotorkou vyjel na úbočí kavkazské hory Elbrus až do výšky 4150 metrů.

V Alpách i na Etně

Minimotorky musel Holík před expedicí Pamír upravit, aby zvládly i náročný kavkazský terén. „Mají rozšířené vidlice a široké pláště. Motorky jsou identické, aby v případě potřeby bylo možné porouchaný díl nahradit dílem z druhého stroje a pokračovat dál na jedné motorce,“ vysvětlil Holík.

Jaroslav Holík malé motorky dlouhá léta vyrábí v Kaňovicích na Zlínsku. Na minimotorce už objel hranice Česka, překonal švýcarské Alpy, vyjel na úbočí sopky Etna i hory Elbrus a v roce 2004 dojel až za severní polární kruh. Nejdelší trasa vedoucí za polární kruh měřila 6600 kilometrů. Holík má na kontě také tři české rekordy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám