Hlavní obsah

Z vysoko zavěšené lávky mizí turisté v korunách stromů

Novinky, Klára Fischleinová

Vcelku poklidný vodní proud uhání kamenitým korytem řeky Capilano, kterou jen 10 kilometrů od centra kanadského Vancouveru kříží v lesích visutý most. Zatímco někteří se raději vůbec nedívají dolů, jiní turisté se snaží z houpající se lávky pořídit alespoň jeden ostrý snímek.

BEZ KOMENTÁŘE: Při procházce po lesním mostě Capilano Suspension Bridge by si turisté měli dávat pozor na mořskou nemoc. Houpe se jim totiž přímo pod nohama

 
Článek

Do kanadské provincie Britská Kolumbie míří každý rok stovky tisíc cestovatelů proto, aby se prošly přes Capilano Suspension Bridge ve stejnojmenném zábavním parku. Visutý most je v 70metrové výšce ukotvený pouze na svém začátku a konci. Když po něm v obou směrech procházejí turisté, pořádně se tedy houpe.

Právě nestabilita mostu vzbuzuje v mnohých návštěvnících strach. Zavítají sem ale i tací, kterým závrať nic neříká. Ti pak trpělivě čekají na chvíli, kdy se lávka přestane tolik hýbat, aby na památku pořídili několik nerozmazaných snímků do cestovatelského alba. Výhled na okolní krajinu je odsud totiž úchvatný.

Foto: Profimedia.cz

Přidžovat se zábradlí je na Capilano Suspension Bridge téměř nutností

Most, dlouhý 140 metrů, funguje již od konce 19. století. V polovině 50. let minulého století byl přestavěn a v roce 2006, kdy se na jeho západní konec zřítil při sněhové bouři 300 let starý strom, byl opraven a znovu uveden do provozu.

Mostem nic nekončí

Vstupné do parku Capilano Suspension Bridge činí pro dospělého člověka 34,95 kanadských dolarů, což je v přepočtu okolo 660 korun. Studenti od 13 do 16 let zaplatí 21,95 kanadských dolarů (asi 415 korun), vstupenka pro děti ve věku šest až dvanáct let vychází na 12 kanadských dolarů (zhruba 230 korun). Děti mladší šesti let mají vstup zdarma.

Cena vstupenky zahrnuje víc než jen napínavou procházku po mostě. Jednou z atrakcí jsou třeba prohlídky s průvodcem, který hovoří o historii parku, další je něco jako překážková dráha se stanovišti mezi stromy. Park Capilano Suspension Bridge je přírodním „hřištěm“ pro ty, kteří na svých cestách rádi zažívají malá i větší dobrodružství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám