Hlavní obsah

Umělci proměnili pláž ve výstavu křehkých soch

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pláž na severovýchodě ostrova Tchaj-wan se začátkem května proměnila v okouzlující říši z písku. Jejími obyvateli jsou postavy, vytvořené jak jinak než z drobných žluto-oranžových zrnek. Mají různý tvar i velikost. Lidé si je tady mohou prohlédnout do konce června.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Někteří umělci dokážou zkrotit sypký písek a vytvořit z něj úchvatná dílaVideo: Reuters

 
Článek

Po dvou měsících skončí v neděli 30. června přehlídka písečných soch na pláži Fulong, přiléhající k hlavnímu tchajwanskému městu Nový Tchaj-pej. Šestnáct umělců ze všech koutů světa tady vystavělo více než 70 nádherných soch inspirovaných komiksovými i filmovými hrdiny, a nejen jimi. Kromě dětmi milovaných Teletubbies jsou tu k vidění třeba také legendární Beatles.

Autoři soch přicestovali z Japonska, ale i ze vzdálené Kanady, Mexika, Velké Británie, Španělska a dalších států. Podařilo se jim dokonale ovládnout konzistenci písku tak, aby hotová díla držela stále pohromadě v původním tvaru. Klíčem k úspěchu je kropení. Místy ohromné písečné stavby je nutné zvlhčovat, aby je vítr postupně neodvál pryč.

Originální písečná expozice se líbí dětem i dospělým. Ti se tady podle organizátorů mohou přenést zpět do bezstarostných dětských let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám