Hlavní obsah

Rej tisíců světlušek rozzářil potemnělý les

Novinky, Klára Fischleinová

Obrovský shluk maličkých světlušek vytvořil v japonském lese neuvěřitelnou podívanou. Díky místnímu fotografovi ji zprostředkovaně může obdivovat kdokoli. Tak hurá do pohádkové krajiny.

Foto: Takaaki Ishikawa, Profimedia.cz

Japonský fotograf zvěčnil na svých snímcích tisíce světlušek.

Článek

Neskutečně působivý výjev se podařilo zachytit pětapadesátiletému fotografovi Takaakimu Ishikawovi nedaleko města Nagoja v Japonsku. Temnotu nočního lesa zpestřily nepřehlédnutelně žluté světlušky, jejichž množství by se člověk jen těžko dopočítal.

Foto: Takaaki Ishikawa, Profimedia.cz

Tančící světlušky vypadají jako maličké lampióny zavěšené na větvích stromů

Být svědkem reje tolika vznášejících se světélek je vzácností. Stačí totiž záblesk umělého světla, třeba z baterky, a maličká fosforeskující stvoření se vyplaší a zmizí. Svojí záři používají světlušky k vábení partnera, nikoliv k tomu, aby zbloudilé poutníky vedly do bažin, jak se dříve tradovalo.

Foto: Takaaki Ishikawa, Profimedia.cz

Pohled jako do z kouzelného lesa

Přestože světlušky září, nevytvářejí teplo. Jejich světlo je vědci charakterizováno jako studené. Některé druhy svítí žlutě, jiné zeleně nebo červeně.

Čísla města Nagoja

Nagoja je městem od října roku 1889.

Má přes dva milióny obyvatel.

Rozkládá se na více než 320 kilometrech čtverečních.

Energii, kterou těla světlušek potřebují k výrobě světla, spoří blikáním. Ne vždy tedy svítí delší dobu v kuse. Všeobecně se světluškám daří ve vlhkém prostředí. Vyfotografovat snímky podobné těmto je ovšem i v takovém klimatu otázkou trpělivého vyčkávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám