Hlavní obsah

Japonec obešel celý svět s dvoukolákem

Tokio

Dvaatřicetiletý Masahito Jošida obešel celou zeměkouli. Čtyřicet tisíc kilometrů po vlastních nohách s dvoukolým vozíkem překonal za čtyři roky a pět měsíců. V neděli 9. června dorazil zpět na startovací čáru a vytvořil tak světový rekord. Ze Šanghaje vyrazil na západ na Nový rok 2009. S sebou přitom měl dvoukolý vozík a na něm padesát kilogramů nejnutnějších věcí, které mu měly pomoci přežít na cestě kolem světa.

Foto: Profimedia.cz

Japonec předvedl obdivuhodný výkon.

Článek

Cestu si vybíral záměrně přes malá města a vesnice, chtěl poznat zákoutí, která jsou turisty míjena. Celé putování Jošida rozdělil do několika celků.

První část měla šestnáct tisíc kilometrů a z Šanghaje na západní pobřeží Portugalska dorazil za rok a osm měsíců. Pak se přepravil letadlem na východní pobřeží USA a pochodoval dalších šest tisíc kilometrů do kanadského Vancouveru.

Při putování Austrálií z Melbourne do Darwinu ho čekalo dalších pět tisíc kilometrů. Pak zamířil na jihovýchod Asie a přes Singapur či Vietnam – kde ho skolil úpal – mířil zpět do Číny. Tam už musel přidat do kroku.

V Kanadě a Austrálii chvíli pracoval, aby si vydělal peníze na pokrytí nákladů. Jošida z města Tottori na pobřeží Japonského moře se teď bude věnovat školákům. V Japonsku za nimi hodlá putovat od školy ke škole a vyprávět o svých zážitcích a zkušenostech.

Reklama

Související články

Škodovky cestovaly kolem světa

V Poděbradech se o víkendu konal tradiční sraz vozů Škoda - Hundertgang 2012, tentokrát s podtitulem Cesta kolem světa.

Výběr článků

Načítám