Hlavní obsah

Vesmírné snímky odkryly úchvatné pouštní obrazce

Novinky, Klára Fischleinová

Když se řekne poušť, snad každý si představí tuny horkého písku putujícího ve větru z jedné duny na druhou. Jako první asociace tento obrázek postačí, bližší pohled ale prozrazuje, že pouštní oblasti hrají ve skutečnosti všemi barvami.

Foto: Profimedia.cz

Sahara je nepředstavitelně rozlehlou pouštní plochou zasahující do 10 afrických států.

Článek

Snímky z družic, obíhajících kolem Země, nabízejí dech beroucí podívanou na obrysy afrických pouští.

Sahara

Sahara je královnou mezi pouštěmi. Roztahuje se na území okolo devíti miliónů kilometrů čtverečních, díky čemuž se může pyšnit přívlastkem největší. Představa, že její povrch tvoří hlavně písek, by byla chybná. Sahara je z velké části kamenitá, ať už mluvíme o skalách či oblázcích. Snad nejoblíbenějším dopravním prostředkem je tu velbloud. Jízda na něm bývá také atrakcí pro mnoho turistů.

Libyjská poušť

Přísně vyhlížející kamenité hřebeny střeží Libyjskou poušť, její hluboké prolákliny i oázy tvořené podzemními vodami Nilu. V této poušti, ležící v severní a východní části Sahary, je možné narazit na slané bažiny stejně jako na písečná moře. Její povrch je ale zejména kamenitý.

Foto: Profimedia.cz

Doslova uměleckým počinem přírody je povrch Libyjské pouště.

Poušť Namib

Stovky kilometrů podél Atlantského oceánu zabírá na jihozápadě Afriky poušť Namib. Její povrch je překvapivě velmi rozmanitý. Severní skály, útesy a propasti střídá na jihu prašný písek tvořící desítky, někdy až stovky metrů vysoké duny. Nad pouští Namib prší jen výjimečně, proto je zdejší zem žíznivá a vyprahlá.

Foto: Profimedia.cz

Klikatý reliéf pouště Namib je z výšky fascinující podívanou.

I přesto tady dokážou přežít některé rostliny a živočichové. Jedněmi z nich jsou například sloni. Namib uchvacuje dobrodruhy rozličností skalních útvarů, různobarevností písku i říčkami, které postupně zanikají v nekonečném suchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám