Hlavní obsah

Turisty ve Štramberku vítaly zavřené provozovny

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štramberk

Zklamání, rozčarování, ale také zlost byla patrná v očích turistů, kteří přijeli v sobotu 1. června dopoledne do Štramberku na Novojičínsku. Drtivá většina podnikatelů, na protest proti regulaci parkování, uzavřela mezi 10. a 12. hodinou své provozovny na náměstí. Uzamčená zůstala také Štramberská Trúba. Turisty v oblíbené destinaci vítaly jen nápisy „Na protest zavřeno“.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Turisty, kteří v sobotu 1. června dopoledne přijeli do Štramberku, vítaly uzavřené provozovny.

Článek

„Nejsme místní, a proto tomu nerozumíme. Přijeli jsme fotografovat Štramberk a jsme poněkud zaskočeni. Nikde jsme se s něčím podobným nesetkali,“ řekl Artur Szolowski z fotografické školy z polských Katovic.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Automobily s turisty pod náměstím zastavuje městský policista, nebo městem pověřený informátor.

Podnikatelé k protestu přistoupili podle Pavla Šmíry, který ve Štramberku vlastní například Městský pivovar, proto, že vedení města vyhání turisty. „Radnice brání našim zákazníkům parkovat na místech, která jsme si draze od města na celý rok zaplatili. Tohle si nenecháme líbit a budeme požadovat po radnici ušlý zisk, který se pohybuje ve statisících korun,“ řekl Šmíra a dodal, že sobotní akce rozhodně nebyla poslední.

„Pod náměstím stojí jakýsi regulovčík, který brání lidem vjet na náměstí. Když tam náhodou není a lidé projedou, hrozí jim nemalá pokuta. Rozhodli jsme se těm, kteří takovou pokutu dostanou, ji zpětně proplatit,“ dodal Šmíra.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Turisty, kteří v sobotu 1. června dopoledne přijeli do Štramberku, vítaly uzavřené provozovny.

Od 1. června loňského roku platí ve Štramberku rezidentní a abonentní systém parkování. Místní lidé a podnikatelé měli možnost si zakoupit karty, ostatní smějí parkovat jen na vyhrazených místech. Starosta Štramberku Pavel Socha (SNK) odmítá, že by tím vedení města turisty vyhánělo. „Parkovací systém funguje a místním vyhovuje. Nelíbí se pouze podnikatelům. Vím, že je to složité, ale mnohem raději bych místo nesmyslných protestů od podnikatelů slyšel návrh, jak to vyřešit,“ řekl Právu Socha.

Ten na posledním setkání s obyvateli města a podnikateli představil návrh parkování za starou školou na náměstí. Štramberští obyvatelé to ale odmítli. „Jejich nevůle znovu vpustit turisty do centra byla evidentní. Podnikatelé od 2. května, kdy se schůze konala, s ničím novým nepřišli,“ doplnil Socha.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Omezení podnikatelům vadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám