Hlavní obsah

Čmárání po památkách, močení v Louvru. Čína se stydí za své turisty

Novinky, pst
Peking

Fotografie z 3500 let starého chrámu v egyptském Luxoru vzbudila pozdvižení na čínské sociální síti Weibo. Dokumentuje totiž nevalné chování turistů z Říše středu v zahraničí - mladý Číňan načmáral na starověký reliéf čínskými znaky: "Tady byl Ting Ťin-chao."

Foto: ČTK/AP

Mladý Číňan počmáral památku starou tisíce let.

Článek

Vandal byl díky podpisu podle serveru qz.com rychle identifikován jako patnáctiletý student z Nakingu a jeho rodiče se za chování svého syna veřejně omluvili. V Číně se přesto o případu stále diskutuje, protože nejde o ojedinělý incident. Mnozí Číňané například upozorňují na skutečnost, že v pařížském Louvru jsou umístěny tabulky pouze v čínštině, které zakazují lidem močení a vyprazdňování mimo veřejné WC.

Čínských turistů ve světě ještě nedávno nebylo mnoho, to ale se rychle změnilo. Zatímco v roce 2010 vyrazilo do světa 10 miliónů čínských turistů, loni to bylo už 83 miliónů lidí.

Močení uprostřed restaurace

S počtem turistů narostly také zprávy, že je lidé spojují s pohoršlivým chováním, které zahrnuje plivání, odhazování odpadků, ignorování dopravních předpisů či halasení. Samostatným problémem jsou čínské děti, oni pověstní rozmazlení jedináčci, kteří se kromě kopírování chování svých rodičů vyprazdňují ve veřejných bazénech nebo se vymočí uprostřed restaurace.

Stížnosti se množí po celém světě, a to i v Pekingem kontrolovaném Hongkongu, který býval britskou kolonií. Místním prý chování "bratranců" z pevniny vadí stejně jako Francouzům či Egypťanům.

O tom, že z poměrně izolovaných incidentů přetrvává pachuť velmi dlouho, svědčí i případ z Egypta pod vládou prezidenta Násira (ve funkci 1956 - 1970).

Tehdy v době krátkého přiblížení země k socialistickému táboru do země pyramid přijela skupina čínských vojenských pozorovatelů. Ještě dnes si Egypťané se znechucením vykládají o tom, že Číňané jednou odchytli psa a pověsili ho ještě živého za zadní. Pak do něj mlátili, aby týráním zvířete zvýšili chuť pečínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám