Hlavní obsah

KLDR staví lyžařské středisko „světové úrovně“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě, aby na východě země zahájila výstavbu lyžařského střediska „světové úrovně“. To by se mělo stát konkurentem sportovních zařízení, která jsou budována v sousední Jižní Koreji pro zimní olympijské hry v roce 2018. Informoval o tom list The Daily Telegraph.

Foto: Reuters

Výstavba nového lyžařského střediska v KLDR je v plném proudu.

Článek

Lyžařský areál vzniká v průsmyku Masik. Nejvyšší vrcholky v pohoří dosahují výšky 1350 metrů nad mořem. Vzniknout zde má 110 kilometrů sjezdovek pro začátečníky, středně pokročilé i špičkové lyžaře.

Na projektu, který nedávno přímo na místo přijel podpořit i sám Kim, se navzdory bídě, jež v zemi vládne, údajně ani v nejmenším nešetří - chybět nebude hotel, kabinové lanovky, obchody s lyžařským vybavením či heliport.

„Kim vystoupil na vyhlídkovou plošinu a vyslechl si podrobnou zprávu o budování lyžařského střediska. Byl velmi spokojen, že vojáci vybudovali lyžařský areál zahrnující statisíce metrů čtverečních plochy,“ uvedla ve své zprávě oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Foto: Reuters

Kim Čong-un uděluje v místě budoucího lyžařského střediska pokyny armádě

Kim prohlásil, že bude ještě úžasnější vidět středisko pokryté sněhem, a nařídil armádě zrychlit tempo stavby, aby areál mohl být uveden do provozu již nadcházející zimu. Poté podle Kima „zachvátí zemi lyžařská horečka“.

Středisko leží příhodně v blízkosti dálnice mezi metropolí Pchjongjangem a městem Wonsan na východním pobřeží KLDR. Nedaleké vojenské letiště by prý mohlo být změněno v civilní, aby pomohlo zvládnout „předpokládaný příval turistů“.

Severokorejský vůdce rovněž nařídil, aby byla v zemi zahájena domácí výroba lyžařského vybavení a oblečení. Sankce, které na režim v Pchjongjangu uvalila Rada bezpečnosti OSN za jeho jaderné a raketové pokusy, totiž zakazují dovoz luxusního zboží.

Inspirace Jižní Koreou?

Kim Čong-un je známý především svou vášní pro basketbal, strávil však také sedm let na mezinárodní škole poblíž švýcarského Bernu, kde se mohl začít zajímat i o lyžování, píše The Daily Telegraph. Kimova rodina údajně rovněž trávila dovolené v horském rekreačním středisku Interlaken.

Plány vytvořit světové lyžařské středisko v Masiku mohou být taktéž inspirovány rozhodnutím udělit pořadatelství zimní olympiády v roce 2018 jihokorejskému městu Pchjongčchang, konstatuje deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám