Hlavní obsah

Spiez: Špicovní švýcarská špeluňka má šmrnc

Novinky, Jakub Kynčl
Spiez

Nevelké, ale o to malebnější město Spiez nacházející se v kantonu Bern v mnoha průvodcích nenajdete. Není to vyhlášená destinace ani pro horskou turistiku, ani na koupání. Jenže má to, co mnohá jiná města ne. Venkovský šarm, obrovské množství zeleně, vinice kolem dokola a krásné jezero s alpskými velikány na dohled.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Spiez leží přímo na jižním břehu Thunského jezera.

Článek

"Entschuldigen Sie mich, ale mohl bych se jen zeptat, kde je tu centrum?" ptám se německy asi 200 metrů od vlakového nádraží vyšňořené místní rodiny, která si vyšla na nedělní procházku. Pobavené obličeje značily, že jsem zřejmě otázku nezformuloval nejšťastněji. I tak je slovíčko špeluňka v titulku článku ale trochu přísné. V porovnání s většími městy však může zejména mimo sezónu překvapit tím, že zde o turistu skoro nezavadíte.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mimo sezónu je Spiez až neskutečně klidný...

Místní mě v přátelském duchu (bez nadávek) informovali, že jsem právě v centru a žádné náměstí ve městě není. Jako takové potkávací místo slouží obří park či prostor před středověkým hradem z přelomu 15. a 16. století. Zastydím se, poděkuji a zamířím k hradu, který je viditelný skoro ze všech částí Spiezu. Leží takřka přímo u Thunského jezera a není pochyb o tom, že právě on je dominantou města.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ač se to při příjezdu na vlakové nádraží dost možná nezdá, Spiez je krásné romantické městečko.

Cestou k hradu si nelze nevšimnou vinic, které Spiez obklopují. Zdejší víno je vyhlášené a ochutnat jej můžete přímo v restauraci ležící u jezera, která jej podává jako skvostný doplněk ke svým pokrmům připravovaných zejména z lokálních surovin. Koho pak zajímá víno více, může si prohlédnout maličké muzeum vinohradnictví a místní historie. Ti největší nadšenci do vína pak zřejmě popojedou do přilehlého kantonu Valais, kde se co do požívání božského moku vyřádí i ti nejnáročnější z náročných.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Spiez lěžící v kantonu Bern je nesmírně malebný.

V létě se mění Spiez k nepoznání. Koupání v Thunském jezeře je stejně tak oblíbené jako plavby na něm. Parník proveze zájemce kolem dokola a je jen na vás, zda se nerozhodnete vystoupit na některém z břehů jezera. Kilometry přilehlých turistických tras pro pěší a cyklisty jsou ve Švýcarsku samozřejmostí, 14kilometrová okružní trasa kolem města patří k těm pohodovějším. Rodiny s dětmi pak jistě potěší možnost zahrát si minigolf.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výlet lodí po Thunském jezeře je pro držitele Swiss Passu zdarma.

Pokud se dostanete ve Švýcarsku do okolí tohoto nevelkého města, které obývá 12 tisíc lidí, rozhodně nevynechejte příležitost se sem podívat. A to i v případě, že by to mělo být jen na půlden. Nedaleký Thun vás sice zabaví asi na delší dobu, ale pokud byste se odtud rozhodli zajet do vyhlášeného městečka Gstaad, Spiez máte přímo po cestě...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám