Hlavní obsah

Goa: bolest, slzy, slast

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panadží

Chutnají vám indické pokrmy, milujete pálivá jídla, zbožňujete čerstvé krevety a exotiku? Tuto božskou kombinaci můžete skloubit přímo u zdroje - v indickém Goa. Maličký spolkový stát Indie je často nazýván indickým Švýcarskem a jeho návštěva se ani vzdáleně nepodobá návštěvě jiných koutů Indie. A dost možná právě proto sem západní turisté nadšeně jezdí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Čerstvé tygří krevety jsou v Goa dostupné snad v každé restauraci. Vyjdou navíc levněji než v České republice.

Článek

Kouzlo chuti indické kuchyně spočívá v bohatém využívání místního koření a čerstvých surovin. Vůně a chutě jsou nesmírně intenzivní. Tržiště s kořením jsou neustále plná a převážně na nich nakupují místní.

Goanské chilli je pastvou pro chuťové buňky - není tak extrémně pálivé, abyste nemohli vychutnat jeho zauzenou chuť, a zároveň hřeje příjemně dlouho. Je součástí naprosté většiny místních pokrmů a kuchaři na něj nedají dopustit. Pro netrénovaný jazyk ale představuje velkou výzvu a také značnou počáteční bolest.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Krevety pečené v troubě tandoor jsou výjimečnou pochoutkou. Notná porce goanského chilli je samozřejmostí.

Goa je vyhlášené výbornou hinduistickou kuchyní, která čítá velké množství delikátních vegetariánských pokrmů. Vzhledem k tomu, že Goa leží na pobřeží, čerstvé ryby jsou v plážových restauracích samozřejmostí. Turisté si pak ale velmi často dávají raději krevety, kraby či humry. Nejtypičtějším pokrmem je pak krevetové curry. Plody moře jsou tu poměrně cenově dostupné. Ačkoliv je Goa několikanásobně dražší než okolní státy, pro Evropana tu stále není draho.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dary moře, rýže a čerstvá zelenina - to jsou chutě Goa.

Místní mají tu ohleduplnou zvyklost, že cizince šetří a pokrmy nepřipravují tak pálivé, jaké si je dělají pro sebe. Pokud máte s chilli už nějaké zkušenosti, požádejte je, že byste chtěli jídlo pálivé. Většinou jen zvednou obočí a kolébavou chůzí odejdou ke kuchaři s potutelným úsměvem. Pak vás teprve čeká autentický zážitek.

Jídla stále pálí méně než v některých jiných indických státech, chuť je však vždy mocná a komplexní. Do jednoho jídla se často dává až 15 druhů koření - v české kuchyni věc poměrně netypická.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Čerstvost krevet je maximální. Ráno je vyloví, k obědu servírují...

Goa jsem projel celé - od severu na jih, od pobřeží na západu tam, kam porost na východě dovolil. Ačkoliv jsem ochutnal desítky jídel, jedno výrazně vyčnívalo. Krevetové balchao je goanská specialita, která chuťové buňky doslova ohromí svou mohutností. Pokrm je vysoce pikantní a servíruje se buď s rýží, či naanem (indické pečivo). Právě kvůli své výrazné chuti se běžně servíruje jen jako předkrm. Jenže když ochutnáte, pokrm již neodložíte. Nasládlá chuť a kombinace skořice, hřebíčku a zázvoru je totiž neodolatelná.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Krevetové balchao je vyhlášenou goanskou specialitou. Uvařit si jej zvládnete i v České republice, kde tento pokrm skoro nikdo nezná. Ani v indických restauracích v ČR jej většinou připravit neumí.

Goa, to však není jen jídlo. Jsou to třeba i rozlehlé pláže a divoké večírky. Goa je totiž Mekkou alternativců, kteří se sem sjíždí z celého světa. Ale o tom více až za dva týdny...

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám