Hlavní obsah

Betonový chrám v Thajsku vypadá jako ze šlehačky

Novinky, Klára Fischleinová

Novodobý thajský chrám Wat Rong Khun upoutává pozornost svým běloskvoucím půvabem. Ten vyjadřuje čistotu a moudrost Buddhy, jehož Thajci bezmezně obdivují. Při vstupu do chrámu musí turisté minout například požírající se démony.

BEZ KOMENTÁŘE: Chrám Wat Rong Khun v Thajsku je moderním odkazem na tradici

 
Článek

Moderní betonová stavba vycházející z tradičních chrámových motivů - to je Wat Rong Khun umístěný asi 10 kilometrů severně od thajského města Čiang Raj. Okouzlující chrámový komplex navrhl thajský umělec Chalermchai Kositpipat podle své představy nebe na zemi.

Zatímco jiné zdejší chrámy obdivují cestovatelé mimo jiné pro jejich barevnost a pestrost, Wat Rong Khun oslňuje naopak svojí jednoduchostí. Alespoň co se barvy týče. U zdobení se totiž o jednoduchosti mluvit rozhodně nedá.

Foto: Profimedia.cz

Někomu připadá chrám jako zasněžený, na někoho působí pocukrovaně.

Čistě bílá omítka způsobuje, že chrám připomíná dílo šikovného cukráře anebo dům pohádkového Mrazíka. Stavby i propracované sochy chrámového komplexu jsou ozdobeny tisíci kousky zrcadlového skla, které svým třpytem znázorňuje všudypřítomnou moudrost Buddhy. Návštěva tohoto místa ovšem není jen o idylické podívané a úžasu. Zastoupena je tu také stinná část lidského života.

Do chrámu se vchází po mostě, na němž turisté míjejí 16 navzájem se požírajících démonů, natažené ruce představující neřestné pokušení a žebrající o almužnu, i hrnec s pokladem, který má svádět k chamtivosti. Při pohledu z mostu se nabízí pohled na jezírko a vysoké fontány.

Foto: Profimedia.cz

Ruce a nohy bez těl žebrají turisty o almužnu.

Za slunečného dne probíhá u Wat Rong Khun jedinečná hra světel. Paprsky se totiž odrážejí nejen od sklíčky posetých soch a zdí chrámu, ale také od kapek vody ve vodotryscích. Koho by z bílé barvy po chvíli už přecházel zrak, může se těšit do interiéru chrámu.

Tam je totiž na zdi vyobrazen Buddha ve žlutooranžové barvě. Oči si tu na chvíli odpočinou. Jestli byste tu čekali jen striktně nábožensky laděné obrazy, mýlíte se. Chalermchai Kositpipat tady vytvořil malby, které připomínají komiks, inspirovaný Matrixem a kosmickými motivy.

Foto: Profimedia.cz

Vyobrazení Buddhy v teplých barevných odstínech je pro oči odpočinkem.

Na střeše hlavního chrámu si návštěvníci všimnou zvířat představující čtyři přírodní živly - slona znázorňujícího zem, mýtického ještěra symbolizujícího vodu, labutí křídla, která reprezentují vítr a lví hřívu představující oheň. Dalších ozdob, jejichž precizní provedení člověk nemůže jinak než obdivovat, se tu nachází nespočet. Wat Rong Khun vyžaduje spíše než spěšnou zastávku delší a klidnější procházku. Místo je určené hlavně k rozjímání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám