Hlavní obsah

Mount Everest dobyl osmdesátiletý Japonec

Káthmándú
Aktualizováno

Osmdesátiletý Japonec Joičiró Miura se ve čtvrtek stal nejstarším člověkem, který kdy stanul na Mount Everestu. Oznámily to nepálské úřady. Miura stanul na vrcholu nejvyšší hory světa už potřetí, poprvé se mu to podařilo v sedmdesáti letech. Rekord však nemusí dlouho udržet, na vrcholek hory vysoké 8850 metrů totiž míří o rok starší Nepálec.

BEZ KOMENTÁŘE: Osmdesátiletý Japonec vylezl na Mount EverestVideo: Reuters/Miura Dolphins

 
Článek

V úterý Japonec poslal na své webové stránky z Everestu fotografii, na níž jí ve svém stanu sushi. Podle těchto stránek se Miura, kterého doprovázel jeho syn Gota, v úterý nacházel v Jižním sedle, které je odrazovým můstkem pro závěrečný výstup většiny expedic.

Ve středu horolezec-senior dosáhl "zóny smrti", tedy příkrého zledovatělého svahu blízko vrcholu 8850 metrů vysoké hory.

Foto: Miura Dolphins, ČTK/AP

Osmdesátiletý Japonec Joičiró Miura se dnes stal nejstarším člověkem, který kdy stanul na Mount Everestu.

Miura již rekord nejstaršího člověka na Everestu držel v roce 2003 ve svých sedmdesáti letech. V roce 2008 vyšplhal na střechu světa znovu ve věku 75 let.

Dostal se tam pouhý den poté, co vrchol zdolal o rok starší Nepálec Min Bahádur Šerčan. Právě tento dnes jednaosmdesátiletý horolezec se na stejnou misi připravuje v základním táboře i nyní. Protože je starší, může Miurův rekord přežít jen několik dní.

Foto: Miura Dolphins, ČTK/AP

Joičiró Miura v táboře ve výšce 8 000 metrů nad mořem

Miura se nedostal do novinových titulků až v pozdním věku. Už roku 1970 se o něm psalo, jelikož byl prvním člověkem, který z Mount Everestu sjel na lyžích, a to z výšky 8000 metrů za brzdění padáku.

O jeho jízdě vznikl dokumentární film Muž, který sjel z Everestu na lyžích, který byl oceněný Oscarem. Loni v listopadu a letos v lednu se podrobil chirurgickým zákrokům kvůli srdeční arytmii, což ho ale od nové výpravy na Mount Everest neodradilo.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo Edmund Hillary, vpravo Tenzig Norgay, kteří před šedesáti lety jako první pokořili nejvyšší horu světa.

V posledních letech se staly výstupy na nejvyšší horu světa trendem. A to i přesto, že nejde o levnou ani bezpečnou záležitost. Náklady na výstup závisí na počtů členů dané expedice i na počasí a dalších podmínkách. Šplhají se v přepočtu až k miliónu korun. Potřeba je totiž zaplatit povolení k výstupu, zásoby jídla, nosiče a další výdaje.

Foto: Profimedia.cz

Vpravo během letošního výstupu na Mount Everest odvážný Japonec Joičiró Miura, vlevo jeho syn Gota, který otce doprovodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám