Hlavní obsah

Peru: země inckých památek i omamných šamanských lektvarů

Novinky, Linda Paterová

Tropický amazonský prales s nejrozmanitější faunou i flórou na světě, dávné srdce incké říše, stáda lam v horských vesničkách a v neposlední řadě bájné Machu Picchu. To vše patří k Peru, ale je toto skutečná představa o nejrozmanitější zemi Jižní Ameriky? Cesta po stopách Inků je nezapomenutelným prožitkem.

Foto: Pro Právo Linda Paterová

Snad nejznámější pohled na Machu Picchu.

Článek

V Peru v současné době žije necelých 30 miliónů obyvatel, z toho téměř třetina v hlavním městě Limě. Vzhledem k jeho rozloze (šestnáctkrát větší než ČR) je jasné, že zbytek státu je řídce obydlen. Lidé se soustřeďují převážně v úrodných údolích. Třetinu státu dodnes zaujímá amazonský prales s původními indiány a další značnou část země zabírají šestikilometrové, sněhem pokryté vrcholky pohoří And táhnoucí se v šířce až 400 km celou Jižní Amerikou.

Foto: Pro Právo Linda Paterová

Barevné stavby Limy působí vesele.

Lima mnoha tváří

Na Limu musí být člověk předem psychicky připravený, je to metropole mnoha protikladů, kultur a tváří. Pokud se chcete aklimatizovat postupně, přesuňte se z letiště raději přímo do moderní části Miraflores, kde naleznete veškerý evropský komfort. Hotely všech cenových kategorií, hostely, mezinárodní kuchyni, obchodní centra, kina, diskotéky i pláže.

Historické centrum Limy se nese ve španělském koloniálním duchu a veškerým centrem dění je Plaza de las Armas s prezidentským palácem v čele a s překrásnou katedrálou po levé straně. V uličkách centra narazíte na katolické kostely a vládní paláce, na desítky obchůdků se suvenýry a nepřeberné množství jídla a restaurací.

Peruánci milují jídlo a nejvíce jim chutná to, co si koupí přímo na ulici. Můžete se projít také uličkami Čínské čtvrti, zavítat na hlavní tržiště, kde se dají ochutnat speciality z čerstvých ryb či nápoje z exotického ovoce. Navštívit se v Limě dají také muzea.

Jezero Titicaca

Jezero na hranici Peru a Bolívie je slavné především svou polohou na náhorní plošině ve výšce téměř čtyř kilometrů, svou rozlohou a plovoucími ostrovy Uros vyrobenými z několika vrstev rákosu tortora. Tam žijí původní indiáni živící se rybolovem. Jezero a jeho okolí tvoří ekosystém vhodný nejen pro život mnoha druhů živočichů a rostlin, ale  také s velmi dobrými podmínkami pro pěstování plodin, jako jsou brambory či kukuřice.

Foto: Pro Právo Linda Paterová

Kolem horských indiánských vesniček se v Peru pasou stáda lam.

Druhé největší město Peru – Arequipa – se chlubí nejenom překrásným výhledem na sopku Misti, vysokou 5821 metrů, ale především klášterem Santa Catalina, který tu po sobě zanechali Španělé a dnes je památkou UNESCO. Při vstupu do kláštera si připadáte, jako byste se ocitli ve španělské Andalusii. Procházíte barevnými uličkami s názvy jako Córdoba, Granada či Malaga a vstupujete do jednotlivých příbytků jeptišek, kde na vás dýchne zvláštní pocit daný jejich odloučením od světa. Klášter je dodnes částečně používán.

Arequipa nabízí také dobré jídlo, noční život, kus historie a slouží i jako skvělý výchozí bod na sopku Mista či do kaňonu Colca. Ten je známý jako druhý nejhlubší kaňon na světě. Nejlepší je využít služeb některé z místních turistických agentur, které vás zavezou do jinak velmi nedostupných míst.

Jižní pobřeží

Na jih od Limy jsou nazské linie, což jsou geoglyfy pokrývající území 500 kilometrů čtverečních nehostinné skalnaté pampy. Dodnes nevysvětlené obrazce, tvořené systémem zvířecích postav či geometrických tvarů, je možné vidět při krátkém vyhlídkovém letu či z rozhledny.

Dalším přírodním unikátem jsou ostrovy Ballestas, proslavené pokrývkou ptačího trusu guáno, používaného jako zemědělské hnojivo pro vysoký obsah hořčíku a fosfátů. Tyto skalnaté ostrovy leží asi čtyři hodiny jižně od Limy a navštívit je lze brzy ráno na turistickém motorovém člunu. Na nedalekém poloostrově Paracas je také možnost navštívit stejnojmennou přírodní rezervaci. Přestože vypadá na první pohled jako nehostinná měsíční krajina, může se chlubit biologicky nejbohatšími vodami na světě.

Foto: Pro Právo Linda Paterová

Peruánci žijí v přirozeném souladu s přírodou.

Na skleničku piska, typické pálenky vyráběné z místních hroznů vinné révy, se můžete zastavit ve stejnojmenném přímořském městě, které se dodnes vzpamatovává z devastujícího zemětřesení v roce 2007. Místní víno jeho milovníkům příliš nedoporučuji, pokud nechtějí přijít o iluze. Příznivci adrenalinu by měli zavítat do tajemné laguny Huacachina, která je obklopena záhadnými dunami písku, kde se skvěle surfuje.

Amazonský prales

Nedílnou součástí Peru je i tamní neustále ubývající prales, kde se dodnes vyskytuje nejvíce druhů rostlin a živočichů na celém světě. V pralese se stále můžeme setkat s šamany a ochutnat například obrovské pečené červy či polévku z želvího masa. Letadlem můžete přistát přímo v srdci Amazonie ve městě Iquitos.

Mnoho lidí se jezdí do pralesa léčit přírodní tradiční medicínou za šamany anebo vyzkoušet účinky psychotropního odvaru z liány zvané ayahuasca. Pije se za doprovodu speciálního rituálu a je výjimečný tím, že nejprve vaše tělo léčí a až poté nastává určitý útlum, kdy přicházejí vidiny a snění. Ač se jedná o psychoaktivní látku, je naprosto nenávyková a indiáni ji pijí pravidelně pro očistu svého těla i mysli. V Peru zkrátka člověk nahlédne do úplně jiného světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám