Hlavní obsah

Na bulharské pláži stačí tanga, v Emirátech jsou i bikiny málo

Novinky, Klára Fischleinová

Touha po dokonalém opálení motivuje mnoho žen k odhození studu a potažmo také horního dílu plavek. Ne ve všech dovolenkových destinacích je něco takového možné. Vědět, kde je odvážnější svlékání zakázáno, znamená vyhnout se trapnému napomenutí na pláži.

Foto: Profimedia.cz

Odhalenost turistů obyvatele některých dovolenkových destinací pohoršuje, přestože se procházejí po pláží.

Článek

Zatímco u moře v mexickém Hidden Beach Resortu (Skrytý plážový rezort) nebo na černohorském ostrově Ada Bojana nikoho nepohorší ani absolutní nahota, v jiných světových střediscích může nastat problémem i v bikinách.

V Bulharsku turistky mohou na plážích vegetovat klidně jenom v tangách. I v Řecku nebo Itálii je koupání a opalování „nahoře bez“ poměrně standardní záležitostí.  Egypt, Tunisko či Turecko už takové odhalování obvykle nepovoluje.

„Musím říci, že čeští turisté jsou v posledních letech už velmi disciplinovaní a v zemích jako je Egypt, Tunisko či Maroko dodržují místní zvyklosti. V hotelovém rezortu by sice opalování nahoře bez prošlo většinou bez potíží, nicméně místní pracovníci by se na dotyčné dívali asi skrz prsty. Mimo hotel to nedoporučujeme už vůbec," řekla Novinkám ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi. Zdůrazňuje, že za celou dobu existence cestovní kancelář neřešila problém, který by se týkal přílišného odhalování českých turistů.

Přestože jsou ve Spojených arabských emirátech dubajské veřejné pláže plné turistek v bikinách, v emirátu Sharjah je koupání v tak odhaleném úboru doporučeno spíše jen v hotelových areálech a k nim patřícím plážím, nikoli na těch městských.

Burkiny místo klasických plavek

„Turisté si informace o možnostech koupání na hotelových a veřejných plážích mohou přečíst v katalogu už při výběru dovolené,“ řekl pro Novinky Petr Šatný z cestovní kanceláře Alexandria. Po příjezdu by pro ně tedy situace neměla být žádným překvapením. Komplikace ale může nastat ve vědomém nerespektování případných omezení. „Češi v tomto směru problémoví nejsou, naopak se přizpůsobují. Východní Evropané, například někteří ruští turisté, mají spíše sklon k porušování takových zákazů,“ doplňuje Šatný.

Ve městě Rás al-Chajma, metropoli stejnojmenného emirátu, jsou bikiny na veřejně přístupných plážích úplně zakázány. Odhalovat se nesmějí ani muži. Vstup na pláž mají povolený jedině v plavkách s nohavicemi. Zákaz doprovázejí cedule s výzvou, aby se turisté chovali cudně. Místní, kteří jsou zvyklí na pohled na ženy v burkinách, jež zahalují prakticky vše (včetně vlasů), přítomnost téměř nahých cizinců uváděla do rozpaků. Omezení proto uvítali. Na pláže u hotelových komplexů se však toto omezení nevztahuje.

„Třeba Turecko je v tomto ohledu daleko přívětivější. A ti, kteří si chtějí dopřát opalování bez oblečení, si mohou zaletět třeba na řecký Rhodos, kde se dá nejen opalovat nahoře bez, ale je možné zajít třeba i na dobře ukrytou nudistickou pláž, známou mezi místními jako Mantomata. Nachází se na samotném okraji města Faliraki," dodala Berberi.

Reklama

Související témata:

Související články

Na ostrov diskoték za podivnými úkazy

Ostrov Ibiza je rájem mladých turistů, protože nabízí prakticky nepřetržitou hudební zábavu a atraktivní noční život. Byla by ale škoda omezit se při návštěvě...

Výběr článků

Načítám