Hlavní obsah

Aljašská sopka Pavlof se opět probudila k životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejaktivnějších aljašských vulkánů již týden chrlí mohutná oblaka popela i kouře a z kráteru vytéká láva. Podle expertů by mohl popel ze sopky Pavlof narušit leteckou dopravu, zatím ale žádné problémy nebyly hlášeny.

Foto: ČTK/AP

Hustý dým a oblaka prachu obyvatele Aljašky zatím neděsí.

Článek

Aljašská vulkanologická observatoř uvedla, že mrak popela a kouře z vulkánu Pavlof stoupá do výšky téměř 6100 metrů. Sopka se nachází asi 950 kilometrů jihozápadně od města Anchorage, aljašské metropole. Nejbližšími obydlenými oblastmi jsou Cold Bay s přibližně stovkou obyvatel a King Cove, kde žije asi 940 lidí.

Poslední erupce 2518 metrů vysoké sopky byla zaznamenána v roce 2007. Mezi roky 1901 a 1996 bylo podle observatoře napočítáno minimálně 24 výbuchů.

Ohrožení letecké dopravy

Vulkán Pavlof leží jako mnoho dalších aljašských sopek při hlavní trase komerčních letů mezi Asií a Severní Amerikou. Letadla se ovšem pohybují ve výšce kolem 9150 metrů. Tak vysoko popel ze sopky ještě nevystoupal.

Nebezpečí může podle odborníků představovat také láva stékající po úbočích zasněžené hory. "Existují obavy, že žhavá láva způsobí tání velkého množství sněhu," vysvětlil šéf observatoře John Power. Zatím je prý ale činnost sopky pro okolní obyvatele jen velkolepým přírodním představením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám