Hlavní obsah

Úchvatná oáza v Číně unikla pouštnímu hrobu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvostná oáza nedaleko čínského města Tun-chuang stojí už stovky let mezi vysokými písečnými dunami. Právě ty postupně začaly ohrožovat její existenci. Místní oplocené jezírko zpestřující monotónní písečnou krajinu má tvar půlměsíce.

BEZ KOMENTÁŘE: Bez pomoci odborníků by čínská oáza už možná neexistovala

 
Článek

Asi 2000 let stará pouštní oáza, leží zhruba šest kilometrů jižně od čínského města Tun-chuang. To má pro Čínu důležitý historický význam. Například v jeskyních Mo-kao v okolí města, byly nalezeny vzácné spisy i umělecká díla. Zážitkem je však pro turisty hlavně výlet k místnímu pokladu v podobě oázy.

Malé pouštní městečko dokonale splývá s okolím díky střechám s nánosy navátého písku. Zeleň lemující mimo jiné sladkovodní jezírko Jüe-ja-čchüan je naopak vidět už z dálky. Jeho tvar může připomínat ledacos — rohlík, bumerang či půlměsíc. Turisté k oáze přijíždějí na velbloudech.

Skvost mezi tunami písku

V horkém a suchém prostředí pouště je návštěva tohoto místa příjemným osvěžením. Už jen na pohled. Ještě více ohromující je oáza v zimě, kdy je společně s okolními dunami poprášená sněhem.

Foto: Profimedia.cz

Na prosincovém snímku vypadá čínská oáza jako horská vesnička.

Oáza byla zachráněna čínskými úřady před rozšiřující se pouští. Bez pomoci by ji písek časem pohltil. Díky přívodu vody je plotem lemované jezírko hlubší.

V Číně se řeší problém pouštní expanze už řadu let. Některé návrhy odborníků pracovaly s vybudováním jakýchsi „zelených zdí“ z lesů. Stromy by podle těchto návrhů měly rozpínání písku zbrzdit.

Reklama

Související témata:

Související články

Po Karlově mostě se neprojdete jenom v Praze

Pražskou chloubou, kterou Karlův most bezesporu je, se bude pyšnit i Čína. Obří napodobenina nejznámějšího českého mostu vyroste v zábavním parku ve městě...

Výběr článků

Načítám